Societat

Catalunya recupera avui competències a Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu

El govern català decidirà quan passen els tres territoris, des d’avui en fase 3, a la nova normalitat

Barcelona i Lleida s’incorporen a la fase 2, amb obertures de centres comercials i platges en el cas de la capital catalana

El govern català comença a recuperar avui les competències i a deixar enrere l’estat d’alarma amb el pas de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu i Aran a la fase 3. Més enllà dels múltiples avantatges que comporta el canvi de fase –desaparició de les franges horàries, recuperació de la mobilitat entre les tres regions sanitàries, obertura amb limitacions de cines, teatres i auditoris, bars d’oci nocturn i discoteques i ocupació de tots els seients en busos i trens, entre d’altres–, el canvi de fase en aquests territoris implica també que el govern de la Generalitat hi recupera les competències per decidir com i quan passen al que ja és coneix com a “nova normalitat”. I, per tant, que si així ho estima convenient, Catalunya podrà decidir si avança el final de l’estat d’alarma, que acaba el 21 de juny, segons l’última pròrroga aprovada pel govern de Madrid.

Les mesures de flexibilització durant la fase 3 van ampliar dissabte alguns preceptes, com ara el que fa referència als bars d’oci i discoteques, que podran obrir amb un 30% màxim d’ocupació, sempre que no permetin que es balli a l’interior.

Pel que fa als gimnasos i equipaments esportius, podran funcionar sense cita prèvia, es podran ocupar tots els seients en busos i trens i podran obrir tota mena de comerços amb un màxim del 50% d’aforament. Els museus podran admetre grups de fins a 20 persones, als espais naturals es podran fer activitats de fins a 30 persones i els casals i ludoteques per a nens i joves a la natura podran funcionar amb un 30% de l’aforament.

Una fase 2 més breu

En aquest últim tram de la desescalada fins a arribar a la nova normalitat, la consellera de Salut, Alba Vergés, va obrir la porta dissabte al fet que Barcelona i Lleida puguin passar a la fase 3 dilluns vinent, juntament amb Girona, la Catalunya Central i l’Alt Penedès i el Garraf. Mentrestant, a partir d’avui Barcelona, les dues regions metropolitanes i Lleida –que ha trigat més a canviar de fase perquè es va detectar un focus de contagi ja sota control– ja s’incorporen a la fase 2, amb l’obertura de centres comercials i les platges en el cas de la capital catalana com a principals novetats.

En la fase 2 s’acaben ja els límits horaris i per tant les persones de fins a 70 anys podran fer activitat física en qualsevol franja horària, a excepció de la compresa entre les 10 i les 12 h i entre les 19 i les 20 h, que queda reservada als majors de 70 anys. Es poden reunir grups de fins a 15 persones a casa i es permeten les visites a residències d’avis. També s’amplia l’aforament per a casaments, enterraments i llocs de culte.

Pel que fa als centres comercials, s’obren però l’aforament de les zones comunes serà d’un 30%, i d’un 40 dins dels establiments. Pel que fa als restaurants, es podrà consumir ja a l’interior, sempre que es respecti un aforament del 40%, i es passarà a un 50% a les terrasses. I, quant a les lligues professionals, es permetran les competicions i partits, però a porta tancada.

Escoles bressol tancades

En la fase 2 el govern central dona llibertat perquè siguin les comunitats autònomes les que decideixin si reprendre las classes presencials en la formació no universitària. Això afecta tant les escoles de primària com també les escoles bressol. Tot i que el Departament d’Educació ha garantit que avui puguin obrir bona part dels centres docents a Barcelona i Lleida, també passarà que en aquest moment del curs molts ja no ho faran i esperaran al setembre. Alguns centres, però, obriran les portes a partir d’avui perquè els alumnes puguin passar a recollir els llibres o el material. Ho faran seguint totes les mesures de seguretat i cap nen podrà anar al centre docent sense autorització signada pels pares i sense mascareta.

La setmana passada algunes escoles bressol ja van anunciar que no podien obrir les portes perquè no podien complir els requisits de tenir només cinc nens per aula. Municipis com ara Cerdanyola, Rubí, Ripollet i Montcada ja van anunciar que no obririen les escoles bressol municipals i Terrassa va dir que segurament no obririen totes. A Barcelona, esperaven instruccions de l’Ajuntament.

LES XIFRES

37
morts
van ser reportats ahir per les funeràries. No corresponen a les últimes 24 hores sinó a dies anteriors.
68.326
casos
confirmats fins ara amb proves PCR, 324 més que els que es van notificar dissabte.

Les funeràries reporten 37 morts més

Les funeràries catalanes van reportar ahir 37 noves morts per la Covid-19, 20 més que en l’últim balanç del Departament de Salut. Això situa la xifra global de víctimes per coronavirus a Catalunya en 12.395. Però, com ja passa en els últims dies, les 37 noves morts no corresponen a les últimes 24 hores, sinó que es van sumant a morts de dies anteriors. I així s’aprecia que en l’última setmana el nombre de morts diàries es manté per sota de la desena tots els dies, excepte el 3 de juny, quan es van notificar 17 morts del dia.

El nombre de nous positius testats és de 68.326, 324 més que dissabte. D’entre les víctimes, 6.750 han mort en hospital o en centre sociosanitari (cinc més), 4.062 ho han fet en una residència (una més) i 785, al domicili (una més). Pugen considerablement les no classificades per falta d’informació (788, 30 més).

Des de l’inici de la pandèmia i fins ara hi ha hagut 4.080 persones ingressades greus i actualment en són 118, dos menys que fa 24 hores. Fins ahir s’ha comptabilitzat un total de 38.591 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb la Covid-19. A més, 1.474 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació i, pel que fa a les residències de gent gran, un total de 14.083 persones han estat confirmades com a positius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia