Hel·lenisme, història, natura i diversió
L’Escala i Empúries, dues realitats que treballen per fer un municipi obert complet i integrat
Les ruïnes d’Empúries són una superposició de cultures. Els grecs arribats de Marsilia van comerciar amb els autòctons, els romans la van impulsar i, després de la cristianització, la capitalitat de Sant Martí d’Empúries i la formació de l’Escala com a poble ens marquen una seqüència que ha ajudat a configurar un caràcter únic barreja de la relació amb el mar, la sal, la natura i la història. Amb més de set quilòmetres de litoral, el visitant hi pot trobar des d’extenses platges de sorra com ara Riells, el Rec del Molí, les Muscleres, la de Sant Martí d’Empúries –on es pot prendre el sol o banyar-se al costat dels més de dos mil anys d’història del Moll Grec– o la del Riuet, amb tota mena de serveis al seu voltant, o promontoris com per exemple el de Montgó, fins a petites cales de còdols, l’illa de Punta Mateua, el Bol Roig, que tanca el paratge natural de les Planasses, la de la Creu o del Pedrigolet, envoltades de pinedes i penya-segats. Especialment recomanable és la del Portitxol, envoltada d’un entorn marcat per l’arc que li dona el nom, una curiosa formació de les roques. A la dreta, és recomanable agafar les escales de fusta que ens porten a un mirador fantàstic de la badia de Roses, la costa d’Empúries i el nucli urbà de l’Escala. A tocar hi ha l’històric hostal d’Empúries, nascut el 1907 com a Villa Teresita, destinat a hostatjar els arqueòlegs que, dirigits per Puig i Cadafalch, van fer els primers treballs d’excavació del jaciment grecoromà.
Una de les particularitats de l’Escala és que el visitant pot conèixer, a peu, tota la línia de costa del poble. Agafant el camí de ronda que comença a cala Montgó i en direcció al centre, només s’han de seguir les indicacions del GR-92, passar per davant de la platja de l’illa Mateua i, vorejant el mar, sortejar la punta dels Cinc Sous, la cala del Salpatx i les Penyes fins que arribem al port de la Clota, i, tot seguit, a la platja de Riells. Voregem el passeig marítim, que, tot seguint la costa, ens conduirà al nucli antic de l’Escala i, després d’agafar el passeig Lluís Albert, passar per davant de les platges del port d’en Perris i la platja, continuarem pel carrer Cargol i la ronda Mar d’en Manassa i, sense deixar mai d’anar arran de mar, ens podem aturar davant de les barraques de pescadors de la cala de la Creu, que és la porta d’entrada a les platges d’Empúries. Caminem uns 200 metres per la ronda del Pedró, on trobem el Lampadòfor, el monument de la flama olímpica, i després trenquem a la dreta per agafar el passeig d’Empúries, que dona accés a les platges del Rec del Molí, el Portitxol, les Muscleres i el Moll Grec, fins a arribar a Sant Martí d’Empúries. El poble, que fins al 1064 va ser la capital comtal i que conserva la muralla medieval, ha quedat paralitzat en el temps i ofereix tipisme i gastronomia. Un museu a l’aire lliure que pot ser un nou punt de partida per descobrir els principals punts d’interès patrimonial de la vila. Una senyalització acurada ens portarà fins a l’antic escorxador reconvertit en Museu de l’Anxova i de la Sal (Masle) –que organitza visites guiades a la casa natal de Caterina Albert o a la d’en Cinto Xuà–, l’Alfolí de la Sal, antic centre de comerç reconvertit en espai cultural, l’església de Sant Pere o el Molí d’en Dou del barri de les Corts, a l’antiga desembocadura del Ter.
Empúries, una lliçó
Un cop superada la pandèmia, el conjunt monumental d’Empúries ha tornat a obrir. Aplicant les mesures de prevenció, seguretat, higiene i desinfecció decretades per les autoritats competents, convida a visitar els espais arqueològics de les ciutats grega i romana, a fer un passeig per la història gaudint de les vistes sobre el mar i la badia de Roses. El conjunt de mosaics del jaciment es podrà contemplar tota la temporada d’estiu.