Societat

Investiguen sis mossos per una agressió racista

Un jove de 20 anys denuncia haver estat vexat, colpejat i insultat pels agents el gener del 2019 al Bages

Interior acorda canviar la destinació dels policies

SOS Racisme ha aprofitat el context del moviment Black Lives Matter per fer públic el cas d’una presumpta agressió racista perpetrada per part de sis agents dels Mossos contra un jove de 20 anys a Sant Feliu Sasserra (Bages). Els fets van passar el 10 de gener de l’any passat i la denúncia ve acompanyada d’un vídeo gravat pel mateix jove en què es pot sentir com els agents l’insulten amb afirmacions com “negre de merda, fill de la gran puta” o “tu ets un mono”.

L’entitat va explicar ahir a través d’un comunicat que el jove sortia de casa seva mentre la policia estava intervenint amb motiu d’un desnonament. En arribar al pàrquing, un grup d’agents dels Mossos van entrar i li van demanar la documentació. Mentre l’identificaven, un dels agents li va preguntar si era el “jardiner” de l’edifici i, sempre segons el testimoni del jove, que va presentar denúncia al jutjats de Manresa, “van començar a llençar-li bosses d’escombraries, a empentar-lo, a escopir-li i a donar-li cops al cap mentre proferien insults racistes”. En un primer moment el jove va aconseguir fugir, moment en què un agent va disparar una arma sense arribar a tocar-lo, segons SOS Racisme.

El jove va trucar als seus veïns per explicar el que li havia passat, però un dels agents es va posar al telèfon i va amenaçar-lo amb una “ordre de crida i cerca” si no tornava. Davant això, el jove va decidir tornar, però aquest cop va engegar la gravadora del mòbil. Segons el relat de l’entitat, un cop a l’edifici els agents el van acusar d’haver pegat a un policia i van portar-lo cap al pàrquing, on el van tirar a terra, el van colpejar amb les botes a les costelles, li van escopir i el van humiliar amb insults racistes. En la gravació, se sent com els agents li diuen: “Un altre dia que toquis un dels meus, t’enfonso la cara aquí” i “això és el més a prop que veuràs el dimoni”. També el van qualificar de “racista no, més” i li van aconsellar amb to violent: “El cop vinent que vegis la policia, corre, però intenta anar-te’n molt lluny, ves més lluny de l’Àfrica.” Els agents es van acarnissar i li van arribar a etzibar: “Soc racista, molt, però, si fossis blanc, t’hauria pegat igual de fort o més, però soc racista.”

El jove, que ara viu a Sabadell, explica que els agents el van fer sentir “pitjor que la merda” i que si ha decidit fer públic el seu cas és per demostrar que “això no passa a l’estranger, passa aquí i és real”.

505 casos en 20 anys

SOS Racisme entén que les proves que tenen contra els sis mossos “són molt contundents” i per això confien que aquest cop “s’aconseguirà una condemna”. La coordinadora del servei d’atenció i denúncia de SOS Racisme, Alícia Rodríguez, admet, però, cert escepticisme, avalat pel fet que en 20 anys s’han produït un total de 571 casos de “racisme policial” i en canvi només quatre agents han estat condemnats.

El motiu, segons Rodríguez, és que encara “s’acostuma a atorgar una presumpció d’innocència als policies”, de manera que “la víctima se sent totalment desemparada”. Lamenta que, tot i la instrucció judicial i l’existència d’una investigació interna dins el cos de Mossos, els sis agents encara continuen exercint i no han estat apartats. “Esperem que amb aquesta actuació més mediàtica es posi el focus en aquest racisme estructural que hi ha en els àmbits policials”, hi va afegir Rodríguez.

La setmana passada, el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, va admetre que es produeix un “biaix” en les identificacions per un component racial que es corregeix sobretot amb més formació i conscienciació.

Ahir, el conseller d’Interior, Miquel Buch, i el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, van lamentar els fets ocorreguts fa més d’un any i van acordar canviar de forma immediata de destinació els sis agents, que continuaven encara a l’àrea de recursos operatius dels Mossos d’Esquadra. Buch i Ferrer, que ha sol·licitat comparèixer al Parlament per informar sobre les actuacions i les polítiques de no discriminació impulsades pels Mossos d’Esquadra, han admès que es va obrir una investigació interna i que s’esperava la resolució judicial per continuar-la.

LA DATA

10.01.19
Data
en què es va produir la presumpta agressió racista contra el jove Wubi a Sant Feliu Sassera (Bages).

LA FRASE

Esperem que es posi el focus en aquest racisme estructural que hi ha en els àmbits policials
Alícia Rodríguez
coordinadora d’Atenció i Denuncia de SOS Racisme

Baldé paga pels temporers i manifestació a Banyoles

El futbolista del Mònaco Keita Baldé paga l’allotjament en dos hotels de Lleida a 80 temporers de la fruita que fins ara dormien als carrers de la ciutat. Segons l’Ajuntament de Lleida, es tracta d’una decisió “temporal” que s’allargarà dues setmanes, fins que es pugui trobar un “recurs més definitiu” per a aquesta temporada. Per facilitar el trasllat de l’hotel Ibis al camp, el consistori lleidatà ha gestionat amb l’ATM el reforç de les línies regulars d’autobús fins a la Granja d’Escarp i el futbolista es fa càrrec dels bitllets. Per altra banda, un grup de veïns de Banyoles ha convocat per diumenge vinent amb el suport de diversos col·lectius una manifestació contra el racisme i els abusos policials. És el resultat de dues actuacions policials enregistrades en vídeos compartit a les xarxes socials, en alguna de les quals s’acusa la policia de tenir un biaix racista. L’Ajuntament investiga els fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona