Societat

Òmnium es querella contra el rei Joan Carles

L’entitat demana alhora a Suïssa que intervingui els comptes de l’emèrit

Pas contra els poders de l’Estat

Òmnium Cultural va presentar ahir una querella criminal al Tribunal Suprem (TS) contra el rei emèrit pels delictes de corrupció, tràfic d’influències, frau fiscal i blanqueig de capitals. L’entitat catalanista aprofita que la fiscalia del Suprem ha assumit una investigació per la construcció de l’AVE a la Meca i els presumptes diners fraudulents que Joan Carles n’hauria tret, per portar-lo davant dels tribunals. “El rei emèrit va aprofitar el seu càrrec per enriquir-se”, denuncia l’entitat que presideix Jordi Cuixart.

Alhora, i atès que confien poc en la justícia espanyola (“una justícia que no té independència” i ha donat cobertura als abusos dels Borbons i la perpetuació del règim del 78, segons va dir el seu vicepresident, Marcel Mauri), Òmnium ha demanat al govern de Suïssa que bloquegi els comptes de Joan Carles. “Confiem que el govern suís, que vol netejar la seva imatge de paradís fiscal i no ha dubtat a actuar davant de fortunes d’origen dubtós, actuarà ara de la mateixa manera”, va dir la doctora en dret i experta en drets humans Neus Torbisco. Segons Torbisco, han sol·licitat al consell federal suís el bloqueig dels fons dels testaferros de Joan Carles I aprofitant una llei del 2016 i coincidint amb el fet que hi hagi una investigació oberta al cantó de Ginebra per presumpte blanqueig de capitals. Òmnium ha presentat l’informe a la Direcció del Dret Internacional Públic del Departament Federal d’Afers Estrangers, concretament a la secció de la Restitució de Tinences Il·lícites del país helvètic. Tot i això, Torbisco va admetre que activar el mecanisme és una decisió “discrecional” que el govern suís pot decidir si pren o no. “Nosaltres confiem que el govern suís farà honor a la reputació guanyada a la UE”, va dir. “Considerem que hi pot haver suficient pressió internacional i indicis consistents dels presumptes delictes greus”, va argumentar.

Sobre la querella criminal contra el rei emèrit, Mauri va dir ahir que és un primer pas d’una gran campanya que es farà contra els poders corruptes d’un Estat “en fallida” que dona cobertura a la corrupció i persecució ideològica i defensa els Borbons.

El vicepresident d’Òmnium va recordar que els Borbons són part impulsora de la repressió contra Catalunya, va denunciar que actuen impunement en nom de la seva “inviolabilitat” i que Felip VI donant suport al “a por ellos” amb el discurs del 3 d’octubre va tenir un paper fonamental en la repressió contra l’independentisme. D’altra banda, Mauri va confirmar que Òmnium Cultural ha estat acceptada com a acusació popular en la causa contra les càrregues de la Policía Nacional per impedir el referèndum de l’1-O, en què s’investiga la brutalitat d’uns quaranta agents.

LA FRASE

No confiem en el TS, per això també hem demanat a Suïssa que bloquegi els comptes de l’emèrit
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium cultural

LA XIFRA

2.000
milions
d’euros podria ser la fortuna del rei Joan Carles, segons la revista ‘Forbes’. Ningú en sap la procedència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona