Societat

Boda amb polèmiques

El cost de l'enllaç
de Victòria de Suècia ha fet augmentar el sentiment republicà però a hores d'ara
la festa s'imposa

Victòria de Suècia, l'última hereva que quedava per casar a Europa, donarà el sí vull al seu entrenador personal, Daniel Westling, de 36 anys, avui a la catedral d'Estocolm. No és una boda de conte de fades malgrat que la protagonitzi una princesa. Stieg Larsson ja ens ha acostumat a pensar que Suècia no és el paradís que sembla, així que no ens sorprèn que els preparatius de l'enllaç hagin estat farcits d'entrebancs. D'entrada, la mateixa família reial ja és un cau de turbulències. Margarida, la que desitjava com una boja que la seva germana es casés per poder fer el mateix amb el seu nòvio, Jonas Bergström, també plebeu, ha tallat la seva relació i diuen que se sentia tan malament que va haver de fugir una temporada als Estats Units (el mateix país on Victòria es va refugiar el 1997 quan se li va detectar anorèxia).

L'altre germà, Carles Felip, també acaba de tallar una relació de 10 anys amb una executiva publicitària per caure als braços d'una jove model amb un currículum de stripper que tothom es pregunta si anirà a la boda. El noi hauria d'haver estat l'hereu si la llei sueca no hagués canviat a favor de la primogènita Victòria, de 32 anys, perquè quan va néixer es pensava que la reina Sílvia no podria tenir més fills. La reina també s'ha vist obligada a parlar del passat nazi del seu pare, l'empresari Walther Sommerlath, i ha dit que només volia donar suport a Alemanya, tot i que no era actiu políticament. Ella també era plebea (un hostessa de congressos), com Westling, però ho va tenir més difícil fa 34 anys per casar-se amb Gustau que ara la seva filla. De fet, la principal oposició ha estat del mateix rei, perquè li semblava difícil que el noi del xandall pogués arribar a fer bé de príncep de Suècia (títol que li serà concedit ara). No hi va ajudar gaire que Westling passés ràpidament d'entrenador a home de negocis encorbatat amb cadena de gimnasos de luxe pròpia, i que tingués problemes fiscals. Tampoc que fa poc se li hagi hagut de trasplantar un ronyó per un problema congènit, que no tenen per què heretar els fills, segons va haver d'aclarir a l'opinió pública.

Perquè a Suècia una majoria de ciutadans accepten sense problemes la institució de la monarquia, que no té poder polític, tot i que les despeses de la boda han fet que un 28% de la ciutadania se senti molesta i fins i tot es mostri pròxima al sentiment republicà. El pressupost ronda els dos milions d'euros i el rei (que rep 10 milions l'any de l'Estat) s'ha ofert a pagar-ne la meitat. La pàgina de Facebook Nega't a pagar la boda de Victòria tenia 56.000 amics dilluns passat i Si he de pagar la festa de la Vicky, que m'hi convidin, uns 2.000.

Però avui, dia del que anomenen la boda del segle a Suècia, la festa té més força que les crítiques: als carrers hi ha 40.000 flors de 1.600 varietats diferents procedents de Colòmbia, els nuvis passejaran amb carruatge pels carrers d'Estocolm fins al port, on els passejarà una embarcació, i hi haurà tocs excèntrics, com ara que la sogra del barcelonista Zlatan Ibrahimovic aparegui vestida d'oficiala tocant la corneta. Molts comerciants hi esperen fer l'agost amb souvenirs diversos i la Cambra de Comerç d'Estocolm creu que es generaran ingressos de 10 milions d'euros.

A més, hi assistiran representants de les cases reials europees: Noruega, Dinamarca, els Països Baixos, el Regne Unit, Liechtenstein, el Japó i Espanya, que ahir ja van anar a un sopar de gala. Diuen que Letícia farà una aparició que estel·lar similar a la de la boda dels prínceps de Dinamarca dins d'un vestit del seu modista de capçalera, Felipe Varela, però el disseny que serà més analitzat serà el de la núvia. El seu creador és Par Engsheden, un suec que ja la vesteix habitualment en festes com els Nobel i que l'ha fet de línia clàssica. El rei Gustau durà Victòria a l'altar per desig de la noia, que d'aquesta manera s'enfronta a la tradició secular d'anar-hi de bracet amb el nuvi i ha provocat males cares entre les feministes sueques.

La parella, que surt des de fa vuit anys, ha rebut regals de tota mena, incloent-hi 1.000 gots del Parlament i el govern del país amb un dibuix que representa la forma del gel per recordar que el compromís es va concretar a l'hivern, el febrer de l'any passat.

Victoria, que parla quatre idiomes i és dislèxica com el seu pare, ha estudiat a la Universitat de Yale (als EUA) i ha fet pràctiques a l'ONU. A Westling, nascut al centre de Suècia fill d'una mare treballadora de Correus i un pare assistent social, li han fet uns cursets per poder adaptar-se al nou paper, tot i que té clar que no li importa “caminar un o deu passos darrere de Victòria”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona
SAlut

Bellvitge fa la primera reducció d’estómac robòtica del país

L’Hospitalet de Llobregat
SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

barcelona