Societat

El govern anuncia avui més restriccions de mobilitat

Els bars i restaurants hauran de continuar tancats i se sabrà si entre les noves mesures hi ha algun tipus de confinament

Illa recorda que l’estat d’alarma no preveu el confinament domiciliari

Tot i que ahir el risc de rebrot va baixar 47 punts fins a situar-se en 840 i la velocitat de transmissió del virus també va baixar d’1,52 a 1,38, el que indica una certa desacceleració en el creixement dels contagis, el govern continua decidit no només a allargar les mesures adoptades fa 15 dies, entre les que hi ha el tancament de bars i restaurants, sinó també aprovar-ne de noves per aconseguir reduir encara més la mobilitat. Aquests dies ha tingut sobre la taula diverses alternatives, entre les que hi ha el confinament de cap de setmana i també el confinament de 15 dies. Tot apunta, però, que al final aquests tipus de confinaments no prosperaran, entre altres coses perquè l’actual estat d’alarma no els hi dóna empar legal, com va manifestar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una entrevista a TV3, en que, a més, va assegurar que no havia rebut cap proposta en aquest sentit per part de l’executiu català.

El tema del confinament de 15 dies, una mesura defensada per alguns experts, no es veu amb bons ulls per tota la comunitat científica ni sanitària. El doctor Benito Almirante, cap de malalties infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, considera que “el confinament hauria de ser la darrera mesura a prendre després d’haver comprovat durant un període suficient que totes les mesures restrictives han estat insuficients per controlar el creixement dels casos”. A banda, Almirante assegura que no n’hi hauria prou amb 15 dies ja que “està comprovat que únicament un confinament llarg de moltes setmanes és eficaç per reduir significativament els casos”.

Un confinament només estaria justificat si la situació fos la mateixa que hi havia al mes de març. I encara estem lluny d’aquell escenari. El cap de la unitat de malalties infeccioses de l’Hospital Parc Taulí, el doctor Manel Cervantes, tampoc és partidari d’una mesura tant dràstica. “La situació és dura, però no té res a veure amb la primera onada. Al Taulí vam tenir 50 morts a la setmana i vam arribar a estar al 150% de la nostra capacitat. Ara, des del 14 d’agost en què va haver-hi el primer mort per covid després del parèntesi estival, se’ns han mort 50 malalts, la majoria gent major de 85 anys o amb patologies prèvies greus”. Per Cervantes, que recorda que abans que es decretés el primer toc de queda “cap epidemiòleg l’havia defensat”, un confinament de cap de setmana “no tindria cap mena de sentit”. Ell insisteix que la clau està en “la responsabilitat individual”, que la gent entengui “que no ha de fer coses que no siguin necessàries”.

El govern anunciarà avui les noves mesures, que inclouran també ajudes per als àmbits que es vegin afectats. Ahir no va transcendir cap decisió i els contactes amb els diferents experts van continuar per tal d’escoltar diferents punts de vista. I no tenir només en compta la vessant sanitària sinó també l’econòmica i la social.

El que sí que està clar és que malgrat la petita davallada dels últims dies, les hospitalitzacions continuen creixent. Si fa dues setmanes la mitjana diària no superava els 200 malalts, la setmana passada ja se superaven els 250 i aquesta la tendència ja està per sobre dels 300 pacients diaris. I això afecta també a les UCIs, que ja estan ocupades en un 46% per malalts covid. Pel que fa a la incidència acumulada a 15 dies, que és un bon indicador per veure l’evolució de la pandèmia, està per sobre dels 634 casos confirmats per 100.000 habitants. El govern espanyol té el topall de 500 casos per adoptar mesures dràstiques.

Alguns experts admeten que estem en un moment d’incertesa importants i que davant aquesta realitat prefereixen ser prudents. Les mesures restrictives que s’anunciaran avui van en aquest sentit. Millor passar-se que quedar-se curt. Durant mesos les mesures adoptades havien aconseguit mantenir a ratlla el virus amb una mitjana de 1.000 casos diaris. La mitjana de casos actuals ronda els 5.000.

LES XIFRA

634
casos
per 100.000 habitants és la incidència actual a 14 dies. La recomanació és actuar a partir de 500.

LA FRASE

Al març al Taulí teníem 50 morts a la setmana. Ara portem 50 morts des del 14 d’agost”
Manel Cervantes
cap unitat malalties infeccioses de l’hospital taulí de sabadell

L’allau de PCR col·lapsa el laboratori de Vall d’Hebron

L’allau de proves PCR ha provocat un col·lapse en el laboratori de l’Hospital Vall d’Hebron, on arriben la major part de les PCR d’atenció primària de Barcelona. El mateix hospital ha reconegut aquesta problemàtica, que s’explica no només per l’augment de la demanda, sinó també perquè l’arribada dels reactius necessaris disminueix i les màquines fallen en estar en funcionament les 24 hores al dia. En alguns casos això ha provocat que en lloc de tenir el resultat d’una PCR en 24 o 48 hores aquest pugui trigar fins a 11 dies.

L’hospital espera que en dues setmanes pugui recuperar el ritme que tenia abans del col·lapse. De totes formes, tal com va anunciar la consellera Alba Vergès fa una setmana, la voluntat del departament de Salut és anar substituint PCR per proves d’antígens als CAPs. Aquest tipus de proves, que són molt més ràpides –en 20 minuts es pot tenir el resultats in situ– no requereixen el pas per laboratori i per tant ha de servir per descarregar de feina aquestes unitats. El govern ha comprat un milió i espera tenir dos milions més en breu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona