Societat

Una concentració contra les restriccions acaba amb violència

Dotze detinguts i vint mossos ferits en els aldarulls registrats ahir a la nit al centre de Barcelona

El director de la policia catalana atribueix els fets a grupuscles d’extrema dreta

El centre de Barcelona va ser ahir al vespre l’escenari d’un seguit d’aldarulls i enfrontaments entre els participants d’una concentració de rebuig a les restriccions per la Covid-19 i els Mossos d’Esquadra. L’acte havia començat pacíficament cap a les sis de la tarda, i segons la Guàrdia Urbana va reunir unes 1.500 persones de signes molt diversos, algunes vinculades amb negocis afectats per les restriccions, altres d’ideologia cupaire, negacionistes de la Covid i també alguns vinculats a l’extrema dreta. Durant la concentració es van cridar consignes com ara “llibertat”, “volem treballar”, “govern dimissió”, “el poble unit mai serà vençut”, “a por ellos” o “esquerra i dreta són la mateixa merda”. Els concentrats portaven pancartes en què es demanava la dimissió del govern estatal i de l’executiu català, i altres en què es posava en dubte les dades de l’epidèmia i en què es podia llegir: “Espanya 2009-150.000 morts grip. 2020-35.000 Covid. No més mentides”, “2019 Espanya - 131.000 morts per obesitat. 2020-35.000 Covid. Llibertat”. Molts dels concentrats no duien mascareta o la duien mal posada.

En finalitzar la manifestació, una part dels assistents van començar a llançar petards, pots de fum i altres objectes més contundents. Va ser a partir d’aquell moment quan els Mossos van carregar amb les furgonetes amb què custodiaven l’acte. La policia va dispersar els manifestants i en va arraconar alguns a l’entorn del carrer Jaume I. Molts, però, van fugir corrent cap a Via Laietana, i els Mossos els van perseguir amb les furgonetes. Posteriorment, i segons van explicar els Mossos d’Esquadra, els manifestants van fer barricades i van continuar llançant petards i pots de fum contra la línia policial. També van cremar mobiliari urbà, principalment contenidors.

Al carrer Jaume I van fet una petita barricada amb blocs de pedres i van encendre un foc. També van fer barricades amb jardineres al final del carrer. Incidents similars es van produir a Via Laietana i altres enfrontaments es van produir als carrerons de Ciutat Vella.

Detinguts i ferits

Durant els aldarulls, els Mossos van detenir dotze persones. A més d’aquestes detencions, i segons el balanç provisional fet a darrera hora de la nit per la policia catalana, vint agents dels Mossos van resultat ferits durant els incidents, cap d’ells de gravetat, i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va haver de fer set assistències. Entre les persones ferides hi ha una noia que va rebre un cop de pedra al cap. Pel que fa als danys materials, dues furgonetes de la Brigada Mòbil (Brimo) van quedar inutilitzades i cinc vehicles policials van rebre danys (tres dels Mossos i dos de la Guàrdia Urbana, comptant-hi una moto).

El director dels Mossos, Pere Ferrer, va atribuir a grups d’extrema dreta la “violència” amb què alguns dels manifestants es van enfrontar amb els Mossos. En declaracions a Catalunya Ràdio, Ferrer va dir que la concentració es desenvolupava amb normalitat, però que s’hi van afegir grups d’extrema dreta que van ser els causants dels aldarulls. Segons Ferrer, els grupuscles d’extrema dreta anaven preparats per fer llançaments amb pirotècnia a la línia policial. En aquest moment, va afegir, els manifestants inicials van marxar i van començar els enfrontaments, les càrregues policials, les barricades i els contenidors cremats, en un escenari de xocs múltiples. Pere Ferrer va explicar que els protagonistes dels aldarulls van exercir una violència “molt contundent, desmesuradíssima i en un moment que és crític per al país”.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va dir en un tuit que els Mossos perseguiran els responsables dels incidents. “Cap espai ni concessió als que busquen la desestabilització practicant violència extrema en un moment tan crític en la lluita contra la Covid-19.”

LES FRASES

La violència ha estat molt contundent, desmesuradíssima, i en un moment que és crític per al país
Pere Ferrer
Director dels Mossos d’Esquadra
Cap concessió als que busquen la desestabilització practicant la violència
Miquel Sàmper
Conseller d’Interior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Més punts de recàrrega als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat