Societat

Treball inverteix 185,7 milions d’euros més en ocupació per afrontar la crisi de la Covid-19

El departament reajusta les polítiques actives d’ocupació davant el context de la pandèmia i la seva afectació en el mercat laboral

Treball, Afers Socials i Famílies reorienta les seves polítiques actives d’ocupació davant el context de crisi socioeconòmica provocada per l’emergència sanitària de la Covid-19. El departament hi destina 185,7 M€ per fer front a les conseqüències laborals de la pandèmia i donar suport a persones treballadores, microempreses, autònoms i ens locals.

Aquest pressupost es destinarà bàsicament al foment de la contractació (especialment de col·lectius amb més risc i dificultats d’accés al mercat laboral), ajuts a treballadors per compte propi i microempreses per al manteniment de l’ocupació, foment de la formació (prioritzant les persones que han estat o estan afectades per un expedient de regulació d’ocupació), reforç de les polítiques d’orientació laboral, i suport al món local per al desenvolupament econòmic i social. També inclou una partida de suport a la inserció laboral de persones amb discapacitat.

Aquests 185,7 M€ s’afegeixen als prop de 60 M€ que el departament ja va comprometre el mes de maig passat en el pla de xoc per a l’ocupació de mesures d’urgència per l’afectació de la Covid-19, i als 74,6 M€ en subvencions per a la inserció de persones amb discapacitat, obertes també al maig.

153.000 persones destinatàries

La durada de la crisi sanitària i els seus efectes en el mercat laboral han dut el departament a mobilitzar de manera transversal tots els recursos possibles per a polítiques actives d’ocupació, que procedeixen fonamental del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), però també del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i altres unitats.

Amb aquest paquet de polítiques actives d’ocupació, el departament preveu arribar, de manera directa, a un mínim de 153.000 persones destinatàries.

Cal recordar que Catalunya afronta aquesta crisi amb una retallada per part de l’Estat de 86 M€, el 22,14% dels fons per a polítiques actives d’ocupació, el que limita les competències de Catalunya i que desproveeix el mercat de treball i les persones treballadores de valuosos recursos que provenen justament de les cotitzacions d’empreses i treballadors.

Foment de la contractació i formació

D’una banda, el nou pressupost destina 40,9 M€ en ajuts a la contractació de persones aturades de col·lectius amb especials dificultats d’accés al mercat laboral, com ara les dones (10,3 M€), els joves (9,5 M€) i les persones migrants (3 M€). De l’altra, s’amplia el pressupost dedicat a ajuts per a treballadors autònoms i microempreses per al manteniment de la plantilla amb 5 M€, que se sumen als 5 milions inicials del pla de xoc per a l’ocupació.

En aquest apartat, també s’inverteixen 13,1 M€ en ajuts a la contractació de majors de 30 anys (preferentment entre 30 i 45 anys).

Pel que fa a la formació, es destinaran 62,4 milions a programes adreçats a persones en situació d’atur i per a persones ocupades que estan o han estat afectades per un expedient de regulació d’ocupació. Concretament, s’invertiran 38,4 M€ a la formació de persones treballadores aturades i 24 milions a persones ocupades (a través del Consorci per a la Formació Contínua).

Orientació laboral i suport al món local

El nou pressupost per reforçar-se davant la crisi derivada de la pandèmia inclou una partida de 26 M€ en subvencions a ajuntaments, entitats i agents socials per a programes de suport i acompanyament a les persones treballadores per a la seva inserció al món laboral.

Així mateix, es destinaran 42,6 milions per a l’elaboració de plans de promoció econòmica local i foment de l’economia productiva, així com programes d’orientació, formació i inserció en barris desafavorits i comarques amb necessitats de reactivació econòmica.

Suport a les persones amb discapacitat

Una altra partida important són els 13,6 M€ per als centres especials de treball per a la integració laboral de persones amb discapacitat física, intel·lectual i malaltia mental.

Aquest pressupost es destinarà a ampliar l’ajut al salari per als treballadors amb discapacitat d’especial dificultat que passarà del 50% al 55% de l’SMI. També consolidarà el programa per a la concessió de subvencions destinades al foment de la integració laboral de persones amb discapacitat igual o superior al 33% contractades en els CET per a l’any 2020 amb un ajut del 25% de l’SMI per a cada treballador i l’ajut als equips tècnics de suport.

Aquest import és la continuïtat del primer paquet de polítiques actives d’ocupació per a persones amb discapacitat per un valor de 74,6 M€ presentat al maig.

Per a més informació, podeu consultar el web del departament:

treball.gencat.cat

Un reforç a les mesures del maig

El pressupost de 185,7 M€ per a polítiques d’ocupació per fer front a les conseqüències laborals de la crisi de la Covid-19 se suma a altres iniciatives dutes a terme pel departament el passat mes de maig que ja han donat els seus fruits.

D’una banda, el pla de xoc per a l’ocupació, dotat amb 60 milions d’euros. Gràcies a aquest pla, entre altres mesures, s’han contractat 1.033 persones en el marc del programa ‘Treball i Formació’, s’han tramitat 965 sol·licituds de subvencions per al manteniment de l’ocupació en microempreses i persones treballadores autònomes, s’han finançat 64 plans de reactivació socioeconòmica d’ajuntaments i consells comarcals, s’han impulsat projectes de transformació digital i de nous models de negoci, i s’ha donat suport a Projectes Singulars per a la reactivació socioeconòmica per a empreses cooperatives.

D’altra banda, també el passat maig es van obrir tres línies de subvencions per a la inserció de persones amb discapacitat, amb un pressupost total de 74,6 M€. Aquestes subvencions es destinen a la inserció laboral de les persones amb discapacitat física, intel·lectual o malaltia mental, tant a través de centres especials de treball com al mercat ordinari. Aquestes línies repercuteixen en aproximadament 12.300 persones amb discapacitat i més de 1.200 professionals de suport, tècnics i monitors.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Vall d’Hebron serà el primer centre a Europa en incorporar un laboratori de tests amb biòpsia líquida

Barcelona

Passos per projectar una nova escola a Lliurona

Albanyà

Primers símptomes d’alleujament de la tercera onada de l’epidèmia a Catalunya

Barcelona

Trilla creu que s’arribarà a la saturació de les UCI però aposta per esperar un dies abans d’endurir mesures

Barcelona

Més de 95 milions de casos de covid-19 arreu del món

Washington

L’Observatori Contra l’Homofòbia comença una campanya de micromecenatge per finançar les acusacions particulars

Barcelona

Més de 18.000 defuncions des que va arrencar la pandèmia

BArcelona
Medi Ambient

Préstec per allargar la vida dels objectes

barcelona
Religió

Les dones volen més

Barcelona