Societat

Treball inverteix 185,7 milions d’euros més en ocupació per afrontar la crisi de la Covid-19

El departament reajusta les polítiques actives d’ocupació davant el context de la pandèmia i la seva afectació en el mercat laboral

Treball, Afers Socials i Famílies reorienta les seves polítiques actives d’ocupació davant el context de crisi socioeconòmica provocada per l’emergència sanitària de la Covid-19. El departament hi destina 185,7 M€ per fer front a les conseqüències laborals de la pandèmia i donar suport a persones treballadores, microempreses, autònoms i ens locals.

Aquest pressupost es destinarà bàsicament al foment de la contractació (especialment de col·lectius amb més risc i dificultats d’accés al mercat laboral), ajuts a treballadors per compte propi i microempreses per al manteniment de l’ocupació, foment de la formació (prioritzant les persones que han estat o estan afectades per un expedient de regulació d’ocupació), reforç de les polítiques d’orientació laboral, i suport al món local per al desenvolupament econòmic i social. També inclou una partida de suport a la inserció laboral de persones amb discapacitat.

Aquests 185,7 M€ s’afegeixen als prop de 60 M€ que el departament ja va comprometre el mes de maig passat en el pla de xoc per a l’ocupació de mesures d’urgència per l’afectació de la Covid-19, i als 74,6 M€ en subvencions per a la inserció de persones amb discapacitat, obertes també al maig.

153.000 persones destinatàries

La durada de la crisi sanitària i els seus efectes en el mercat laboral han dut el departament a mobilitzar de manera transversal tots els recursos possibles per a polítiques actives d’ocupació, que procedeixen fonamental del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), però també del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i altres unitats.

Amb aquest paquet de polítiques actives d’ocupació, el departament preveu arribar, de manera directa, a un mínim de 153.000 persones destinatàries.

Cal recordar que Catalunya afronta aquesta crisi amb una retallada per part de l’Estat de 86 M€, el 22,14% dels fons per a polítiques actives d’ocupació, el que limita les competències de Catalunya i que desproveeix el mercat de treball i les persones treballadores de valuosos recursos que provenen justament de les cotitzacions d’empreses i treballadors.

Foment de la contractació i formació

D’una banda, el nou pressupost destina 40,9 M€ en ajuts a la contractació de persones aturades de col·lectius amb especials dificultats d’accés al mercat laboral, com ara les dones (10,3 M€), els joves (9,5 M€) i les persones migrants (3 M€). De l’altra, s’amplia el pressupost dedicat a ajuts per a treballadors autònoms i microempreses per al manteniment de la plantilla amb 5 M€, que se sumen als 5 milions inicials del pla de xoc per a l’ocupació.

En aquest apartat, també s’inverteixen 13,1 M€ en ajuts a la contractació de majors de 30 anys (preferentment entre 30 i 45 anys).

Pel que fa a la formació, es destinaran 62,4 milions a programes adreçats a persones en situació d’atur i per a persones ocupades que estan o han estat afectades per un expedient de regulació d’ocupació. Concretament, s’invertiran 38,4 M€ a la formació de persones treballadores aturades i 24 milions a persones ocupades (a través del Consorci per a la Formació Contínua).

Orientació laboral i suport al món local

El nou pressupost per reforçar-se davant la crisi derivada de la pandèmia inclou una partida de 26 M€ en subvencions a ajuntaments, entitats i agents socials per a programes de suport i acompanyament a les persones treballadores per a la seva inserció al món laboral.

Així mateix, es destinaran 42,6 milions per a l’elaboració de plans de promoció econòmica local i foment de l’economia productiva, així com programes d’orientació, formació i inserció en barris desafavorits i comarques amb necessitats de reactivació econòmica.

Suport a les persones amb discapacitat

Una altra partida important són els 13,6 M€ per als centres especials de treball per a la integració laboral de persones amb discapacitat física, intel·lectual i malaltia mental.

Aquest pressupost es destinarà a ampliar l’ajut al salari per als treballadors amb discapacitat d’especial dificultat que passarà del 50% al 55% de l’SMI. També consolidarà el programa per a la concessió de subvencions destinades al foment de la integració laboral de persones amb discapacitat igual o superior al 33% contractades en els CET per a l’any 2020 amb un ajut del 25% de l’SMI per a cada treballador i l’ajut als equips tècnics de suport.

Aquest import és la continuïtat del primer paquet de polítiques actives d’ocupació per a persones amb discapacitat per un valor de 74,6 M€ presentat al maig.

Per a més informació, podeu consultar el web del departament:

treball.gencat.cat

Un reforç a les mesures del maig

El pressupost de 185,7 M€ per a polítiques d’ocupació per fer front a les conseqüències laborals de la crisi de la Covid-19 se suma a altres iniciatives dutes a terme pel departament el passat mes de maig que ja han donat els seus fruits.

D’una banda, el pla de xoc per a l’ocupació, dotat amb 60 milions d’euros. Gràcies a aquest pla, entre altres mesures, s’han contractat 1.033 persones en el marc del programa ‘Treball i Formació’, s’han tramitat 965 sol·licituds de subvencions per al manteniment de l’ocupació en microempreses i persones treballadores autònomes, s’han finançat 64 plans de reactivació socioeconòmica d’ajuntaments i consells comarcals, s’han impulsat projectes de transformació digital i de nous models de negoci, i s’ha donat suport a Projectes Singulars per a la reactivació socioeconòmica per a empreses cooperatives.

D’altra banda, també el passat maig es van obrir tres línies de subvencions per a la inserció de persones amb discapacitat, amb un pressupost total de 74,6 M€. Aquestes subvencions es destinen a la inserció laboral de les persones amb discapacitat física, intel·lectual o malaltia mental, tant a través de centres especials de treball com al mercat ordinari. Aquestes línies repercuteixen en aproximadament 12.300 persones amb discapacitat i més de 1.200 professionals de suport, tècnics i monitors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

CRÒNICA

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona