Societat

Crítiques dels docents contra els autotests a secundària

Els sindicats d’ensenyament rebutgen que siguin els mestres els que supervisin les proves PCR

Vergés demana “calma” i “col·laboració”

La decisió que siguin els mateixos alumnes de secundària els que es prenguin les mostres per fer les PCR amb la supervisió d’un tutor ha aixecat una allau de crítiques dins la comunitat educativa, que considera del tot inapropiada la decisió i demana al govern que rectifiqui. Tots els sindicats van posar ahir el crit al cel i alguns, com és el cas d’Ustec, van instar directament els docents perquè no permetin que es facin les proves a l’aula i encara menys que les supervisin. “Ni els docents, ni personal d’atenció educativa ni el PAS, ni encara menys l’alumnat, disposen de la formació sanitària necessària per fer una prova invasiva d’aquestes característiques”.

La crítica va ser unànime. I els motius també. Els professors ja estan prou desbordats per haver d’assumir noves competències per a les quals no estan capacitats. “Estem desbordats amb el que tenim, amb la preparació de classes en línia i la doble jornada”, manifestava la portaveu d’educació de la CGT, Ingrid Chavarría.

David Rabadà, portaveu del sindicat de secundària, va lamentar que es “carregui” els mestres “amb una responsabilitat per a la qual no han estat facultats” quan precisament els farmacèutics han demanat poder fer ells aquesta prova i “se’ls ha dit que no perquè no són sanitaris”. Rabadà lamenta subratlla que els mestres “no poden ser metges ni infermers”. També el secretari general de la federació d’educació de CCOO, Manel Pulido, considera que els professors “no estan preparats per ensenyar els alumnes a fer-se les proves PCR” ni és una cosa que estigui en les seves assignacions. I fins i tot el Sindicat de Tècnics d’Infermeria (SAE) va reclamar al govern que “reflexioni sobre la poca idoneïtat” de la decisió.

Per la seva part, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va descartar ahir aplicar al conjunt de l’Estat la proposta de les autoproves PCR. Simón va alertar que hi ha “alguns riscos” a l’hora de fer aquestes proves “si no hi ha professional sanitari pel mig”, i va especular que “caldrà polir molts aspectes” de la tècnica. “Poden ser útils, però també poden generar alguns problemes”, va advertir.

Vergés demana calma

Davant les crítiques la consellera de Salut, Alba Vergés, va apel·lar a la responsabilitat en una situació crítica. “Crec que tothom ha de col·laborar”, va subratllar la consellera, que va demanar als sindicats “una mica de calma abans de sortir d’aquesta manera”. Vergés va garantir que els docents tindran tota la informació necessària per poder supervisar les proves i que “si cal esperar uns dies” per tal que el circuit funcioni s’esperarà. I respecte a la possible col·laboració de les farmàcies, la consellera va mantenir l’ambigüitat en la resposta. Va assegurar que estan “treballant” per incorporar els farmacèutics en el circuit.

En una entrevista a TV3, el director general de Centres Públics, Josep González-Cambray, també es va pronunciar sobre el tema: “Desplegarem les automostres als instituts quan tinguem la garantia que tothom s’hi sent còmode. El professorat no farà les PCR. En els moments inicials ens comprometem que hi hagi personal sanitari d’acompanyament.”

LES FRASES

No es pot carregar els docents amb una responsabilitat per a la qual no han estat facultats
David Rabadà
portaveu sindicat de secundària

LES FRASES

No es pot carregar els docents amb una responsabilitat per a la qual no han estat facultats
David Rabadà
portaveu sindicat de secundària
Estem desbordats amb el que tenim, amb la preparació de classes en línia i la doble jornada
Ingrid Chavarría
portaveu d’Educació de la CGT
Crec que tothom ha de col·laborar. Demano una mica de calma abans de sortir d’aquesta manera
Alba Vergés
consellera de salut
Crec que tothom ha de col·laborar. Demano una mica de calma abans de sortir d’aquesta manera
Alba Vergés
consellera de salut


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona