Societat

La lluita contra la violència de gènere, més necessària que mai

La pandèmia ha fet escalar tot tipus d’atacs, des d’agressions fins a assetjaments a través de les xarxes socials

Les denúncies als Mossos es van reduir amb el primer estat d’alarma i ara augmenten

Entre els mesos de gener i novembre, onze dones han estat assassinades a Catalunya per la seva parella (nou) o un altre home de la seva família (dues). Una d’elles era una nena de només tres anys. Els feminicidis en són l’expressió més salvatge, però hi ha moltes altres violències sexistes –assetjament, violacions, coaccions, control sobre la forma de vestir, pensar o actuar, violència verbal i un llarg etcètera– i totes s’han disparat amb la crisi sanitària. En el manifest institucional que avui es llegirà en commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, es reconeix que “el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort”, però també que “els darrers mesos han estat absolutament durs per a les dones i criatures que viuen situacions de violència, com segurament ho seran els mesos que vindran, mentre duri la pandèmia”.

Marta Mariñas, terapeuta feminista especialitzada en gènere i violència de gènere, explica que una de les violències que més estan augmentant és la relacionada amb les xarxes socials –a través d’assetjament, humiliacions, amenaces o burles–, perquè “la violència de gènere no és un fenomen obsolet sinó que s’actualitza i es va adaptant als nous temps”.

Un dels grans drames ha estat que moltes víctimes han hagut de passar moltes hores amb els seus agressors, sense cap contacte amb l’exterior. Com a problema afegit, Mariñas detecta que durant el confinament més estricte, però també ara, tant els uns com els altres han perdut elements “desestressants com poden ser l’oci, el gimnàs o el bar”. Això ha fet que augmentin les tensions i la violència a la llar i també que les dones quedin més indefenses. Tant o més important ha estat que han perdut la possibilitat de fer xarxa, un suport absolutament necessari no només per allunyar-se encara que sigui momentàniament del calvari, sinó també per empoderar-se i trobar la força per sortir del túnel. El que més preocupa Mariñas és que en els últims mesos s’està detectant un augment de la “violència estructural”. “La precarietat que ja patien col·lectius com les treballadores de la llar o les cuidadores s’ha agreujat i sense autonomia financera és molt difícil que les dones que pateixen violència de gènere se’n puguin alliberar.”

El mateix alerta Montse Benito, membre de Novembre Feminista, l’espai de Ca la Dona que treballa per erradicar les violències masclistes, que hi afegeix que les estadístiques recullen l’augment dels casos de violència sexista, però són la punta de l’iceberg. “Hi ha moltes dones que pateixen en solitari i no ho expliquen; realment no sabem l’impacte que la pandèmia està tenint en la salut física, mental i emocional de moltes dones.” “Tot s’ha agreujat sense que les polítiques públiques hagin estat a l’altura”, remata Benito.

Els Mossos d’Esquadra constaten que en el primer estat d’alarma, certament, es va reduir el nombre de denúncies de violència de gènere rebudes, i que han tornat a augmentar des de l’agost passat. Actualment, instrueixen 10.567 denúncies de violència de gènere des de l’inici d’any, un 4,8% menys que l’any passat. En l’estat d’alarma les denúncies van caure un 34%. A més, s’han detingut 4.282 homes, dels quals 19 menors d’edat. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va informar ahir d’aquestes dades, amb la inspectora Montserrat Escudé. “La prevenció i la detecció és fonamental per posar fi a aquesta xacra que tant ens consta superar”, va declarar Sàmper, i va lloar la tasca de les policies locals, que molts cops són les primeres a atendre les víctimes.

Cadena feminista

Novembre Feminista, amb el suport d’organitzacions de tot Catalunya, va organitzar dissabte una cadena feminista que a Barcelona va reunir 3.000 dones amb el lema Ens volem vives i rebels. Amb la mateixa consigna, avui animen tothom a sortir al balcó a les vuit del vespre per fer una cassolada feminista. En el seu manifest, exigeixen “canvis estructurals clau per a la prevenció, l’atenció i la recuperació de tota mena de violències masclistes que suposen riscos afegits al de la pandèmia per a la salut mental i física” de les dones. “Apostem per polítiques que posin la vida al centre i amb l’assignació pressupostària que les garanteixin”, conclouen. El govern ha convocat tota la ciutadania a fer a les dotze del migdia un minut de silenci. En el seu manifest, apel·la a l’entorn de l’agressor.“És hora que us en feu responsables [de la violència exercida per un familiar o amic] i hi intervingueu”, diu en sintonia amb la campanya que acaba de llançar l’Institut Català de les Dones: “Ni agressor, ni còmplice”.

LES FRASES

Amb la pandèmia, les dones no poden fer xarxa, i això és molt necessari per empoderar-se
Marta Mariñas
terapeuta especialista en gènere

LA XIFRA

11
dones assassinades
per violència masclista, del gener al novembre: nou per les parelles i dues en l’àmbit familiar.
La violència de gènere és una xacra que ens colpeja i hem d’erradicar-la des de la infantesa
Miquel Sàmper
conseller d’interior

CCOO posa 21 locals al servei de les víctimes

CCOO ha decidit posar a disposició de la xarxa d’atenció a víctimes de violència masclista 21 dels seus locals al territori català. Està formant 130 persones perquè puguin atendre-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona