Societat

Covid-19, una oportunitat

La pandèmia ha tingut un impacte sense precedents en les condicions de vida i feina dels treballadors de tota la Unió Europea

La Time Use Week constata la necessitat de seguir avançant en els hàbits més saludables

Gairebé de la nit al dia, molts de nosaltres hem passat a teletreballar de manera majoritària, reduir molts dels desplaçaments que fèiem, alguns dels quals, accessoris o directament innecessaris, i sopar més aviat a causa del toc de queda i el tancament de bars i restaurants. Les mesures que s’han hagut d’implantar per culpa la pandèmia han comportat molts sacrificis, però algunes també ens han acostat a una organització del temps més saludable, obrint una bona oportunitat per instaurar de manera definitiva hàbits més eficients, igualitaris i beneficiosos tant per a la salut física i mental individual com per a la societat. Com ha impactat la pandèmia en els usos del temps i les relacions laborals, com ha posat al centre del debat la necessitat de repensar les polítiques del temps i com agafar el guant i aprofitar-ho han estat el fil conductor de la setena edició de la Setmana dels Horaris, que enguany s’ha estrenat en format virtual i amb vocació internacional, i per això s’ha rebatejat com a Time Use Week. Han participat en les jornades, que ahir es van cloure, més de 500 persones.

“La pandèmia ha tingut un impacte sense precedents en les condicions de vida i feina dels treballadors de tota la Unió Europea”, va sostenir ahir la investigadora Daphne Ahrendt. Va presentar les dades de l’enquesta de la Fundació Europea per a la Millora de les Condicions de Vida i de Treball, que indica que la majoria d’empleats europeus estan a favor de les mesures que han introduït més flexibilitat a la feina. Però, com va alertar ahir una altra conferenciant del dia, Laura Giurge, de la Harvard Business School, aquest “experiment de treball des de casa forçós” que està sent la Covid-19 l’han pagat més car –com sempre– les dones, ja que han passat més temps que els seus companys tenint cura de tercers, per exemple fills i familiars dependents.

El temps, un dret

Una de les principals idees que han sortit de la Time Use Week és que cal disposar d’una llei integral de polítiques dels usos del temps d’àmbit estatal. Segons els organitzadors de les jornades, hauria de ser “una legislació en reforma horària pionera a nivell mundial que contribueixi a sincronitzar horaris laborals, comercials, educatius, culturals i audiovisuals sobre la base d’un gran pacte social” amb administracions, patronals i sindicat.

L’any que ve es preveu la signatura de la Declaració Barcelona dels usos del temps en l’agenda global, que serà l’instrument per impulsar un treball conjunt amb les Nacions Unides i la UE per aconseguir que el dret al temps sigui reconegut com un dret de la ciutadania. Coincidirà amb la celebració de la conferència de la International Association Time Use Research, que aplegarà a Barcelona 300 representants d’universitats i centres de recerca de tot el món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries