Societat

la crònica

La màgia diürna dels Reis

La reinvenció obligada per la Covid-19 ha permès que aquest cop la màgia reial hagi arribat a tots els barris de la ciutat

Eren cap a un quart de dotze del matí quan un grup d’escaladors de la comitiva dels Tres Reis d’Orient es despenjaven, ahir, per la façana de l’ajuntament de Girona, sota la mirada de centenars de vianants, sorpresos, sobretot els més menuts, amb els mateixos ullets d’il·lusió que cada any en el dia més màgic de l’any. Aquest cop, però a ple dia. I és que la pandèmia ha obligat les comitives reials de tots els pobles a ser molt imaginatives aquest any i trobar alternatives a les massives cavalcades habituals. A la capital gironina hi van haver més de 200 accions durant tot el dia perquè els carrers notessin la màgia reial de cada any, aquesta vegada unes hores abans. Gairebé al mateix temps que els escaladors es despenjaven a l’ajuntament, un grup de bastoners amenitzaven amb els seus balls per sorpresa l’entrada de l’hospital Josep Trueta, un grup d’acròbates irrompien a l’avinguda Lluís Pericot, els xanquers apareixien de sobte a Sant Daniel, els ventalls del Rei negre passaven pel pont del carrer Bisbe Lorenzana... Era només l’inici. Fins a dotze comitives reials diferents (també hi havia malabaristes de foc, els mags, els cuiners, els criats, els siebans, els alquimistes i els animadors), totes acompanyades de música, van estar tot el dia recorrent tots els barris, amb petites actuacions per animar els més menuts. Anaven en furgonetes seguint rutes marcades, amb parades a places, carrers i punts destacats d’arreu de la ciutat; hi arribaven de cop, baixaven del vehicle, i de seguida es congregaven grups de gent al voltant, amb els nens a primera línia; grups que creixien ràpid. Les petites aglomeracions, però, eren momentànies, ja que les accions eren curtes, d’uns cinc minuts. Festives, il·lusionants, màgiques, i totes, amb un missatge clar: al vespre tothom havia de mirar l’arribada dels Reis per TV Girona i després sortir amb el fanalet al balcó a cantar la cançó dels Tres Reis, i sobretot anar a dormir aviat. La cançó dels Tres Reis va ser també la banda sonora de tot el dia en les accions. Era potser amb el que transmetien més il·lusió els nens, en mostrar, orgullosos, com de bé se la sabien, un cop rere l’altre. Un cop donat el missatge, feta l’acció i cantada la cançó diversos cops, les comitives tornaven a enfilar-se a la seva furgoneta fins al següent punt.

La idea era sorprendre els vianants, que les famílies se’ls trobessin de cop, atrets per la música. Era complicat, però, buscar-los expressament. En algun moment es van crear grups expectants al centre de la ciutat –que ahir bullia de gent, amb les últimes compres abans de Reis i del nou confinament municipal– esperant l’aparició d’algun nou grup de patges reials, però les comitives anaven arreu de la ciutat. Justament un dels mèrits de la reinvenció de les activitats reials del dia 5 de gener a Girona a causa de la pandèmia ha estat que aquest any la màgia dels Reis va arribar ahir a tots els barris, no només al centre on passa normalment la cavalcada. Alguns ciutadans es queixaven a les xarxes socials de la falta d’horaris anunciats, però cal tenir en compte que era buscat; la sorpresa no era només part del joc, sinó també per evitar aglomeracions. Quan els Manaies i l’Ajuntament van anunciar, a mitjan desembre, les accions per Reis, van dir que el dia 5 passarien “coses màgiques a tota la ciutat” en una acció secreta amb “un nombre d’impactes molt gran” per tal que “cap nen s’ho perdi”. Tant de bo fos així i cap infant de la ciutat es quedés sense veure de prop la màgia (aquest cop diürna) de Reis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia