Escapades

Bohèmia històrica i gastronòmica

Més enllà de Praga hi ha una regió amb ciutats monumentals i castells llegendaris

La Bohèmia central conté una gran història amb monuments culturals, històrics i arquitectònics transcendentals que han marcat el desenvolupament de Txèquia. A pocs quilòmetres de Praga, d'un dels destins turístics més importants d'Europa, s'amaguen paisatges extraordinaris, però també hi podem trobar reconeguts centres termals amb aigües minerals, balnearis i una oferta hotelera a uns preus per sota dels de la capital.

Prop de Praga va créixer Kutná Hora, que en l'edat mitjana va ser la ciutat més important de Txèquia, per la riquesa de les seves mines de plata i perquè hi havia la residència del rei txec Venceslau IV, i que ha deixat empremta. No es pot deixar de visitar la catedral de Santa Bàrbara (1338) patrona dels miners, i el conjunt monumental que hi ha a la població, del qual destaquen l'alcaldia o Palau italià i l'església de sant Jacob (1330). El més impactant és l'ossari o capella dels ossos Kostnice, al costat del cementiri de Sedlec. En aquesta capella s'hi amunteguen i s'exposen 40.000 ossos humans, que al final del segle XIX, es van treure de les tombes del cementiri, que havia quedat petit. El més curiós, però, és veure com milers de calaveres, tíbies, fèmurs i tota mena d'ossos humans s'utilitzen per decorar parets i fer-ne altres figures ornamentals com ara un gran llum al bell mig de la capella.

Castells i palaus

Bohèmia concentra bona part dels més de mil castells i palaus que hi ha a la República Txeca. Molts d'aquests edificis és poden visitar, alguns fins i tot s'han reconvertit en hotels, i s'hi pot reservar allotjament a uns preus raonables.

És recomanable fer una ruta turística de castells i palaus. Molts d'aquests conjunts monumentals després de l'etapa comunista han estat rehabilitats i han recuperat l'esplendor que havien tingut en altres èpoques. A Podebrady, una de les moltes ciutats que hi ha a la ribera de l'Elba, se'n pot visitar el castell, que destaca per la torre cilíndrica, i aprofitar l'estada per gaudir de les propietats terapèutiques dels seus balnearis, i tot seguit fer una escapada a Kolin, una ciutat reial, en la qual es pot visitar la catedral gòtica de Sant Bartomeu. En la ruta dels palaus, és bo aturar-se a Loucen, un palau envoltat de jardins, un parc anglès en el qual podem passejar i alhora jugar en algun dels deu laberints d'arbustos i plantes que hi trobarem, obra d'Adrian Fisher, el dissenyador de laberints més famós del món. Prop de Loucen, a Ostra, es pot gaudir, sobretot si anem amb nens, d'un poble medieval que s'ha recreat, amb els oficis de l'època i on podem aprendre a fer espelmes o sabó de manera artesanal. Al mateix complex, hi trobem el jardí botànic Botanicus Ostra nad Labem. Dels castells de Bohèmia central, no podem deixar de visitar el de Sternberk (segle XII), a Cesky Sternberk, amb un entorn paisatgístic extraordinari. Tampoc podem desmerèixer el palau de Stirin, amb el seu parc anglès i el camp de golf, ni el complex del Château Mcely, un palau reconvertit en hotel.

FITXA DE LA RUTA

Amb avió. Hi ha vols diaris de Barcelona a Praga amb la companyia Czech Airlines i vols regulars amb Lufthansa. També hi ha va vols de baix cost amb les companyies Vueling, Smart Wings, Wizz Air

DADES D'INTERÈS

Superfície. 11.015 km²
Població. 1.247.533 habitants
Llengua oficial. Txec (la majoria de la població parla l'anglès i l'alemany)
Parlament de Bohèmia. Assemblea regional amb 65 membres
Govern de Bohèmia. El governador és elegit per l'Assemblea, que nomena un Consell amb 11 membres
Competències. En matèria social, de sanitat, cultura, educació, transports, comunicacions i de medi ambient
Gastronomia. El plat més popular és el porc rostit amb pasta i col

La millor cervesa del món

La beguda nacional de Txèquia és la cervesa, negra, clara, mixta o llevat, no es pot deixar la Bohèmia central sense tastar-ne una. També és preceptiu visitar-ne una fàbrica, com ara Velke Popovice, que elabora la pilsner Kozel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet