Societat

Societat

El Cacau encén contenidors

El pastisser Lluís Riera els fa en flames, i protagonitzen les mones d’aquesta pastisseria d’Olot

La xocolata i la política es fonen i es confonen en Lluís Riera, el pastisser del Cacau de la plaça Major d’Olot. No entén com en un moment problemàtic com l’actual i de retallada de les llibertats, la policia i la justícia es dediquin a perseguir ciutadans que es manifesten contra l’empresonament de Pablo Hasél. Riera, que és regidor de la CUP, ja havia denunciat, en el ple anterior a les eleccions al Parlament, la desproporció del dispositiu dels Mossos per les protestes contra un acte de Vox, amb 120 policies per 400 manifestants, i que ningú hagués dit res després que a la ciutat per primera vegada s’haguessin disparat bales de foam. Per això Lluís Riera ha modelat amb xocolata contenidors en flames o amb motius florals i cors. Amb el seu llenguatge, la xocolata, ha volgut contrastar així aquesta realitat. “En un moment de retallada de llibertats i d’emergència social i nacional, parlen de contenidors cremats”, afirma, tot remarcant que el contenidor és un símbol d’aquesta conjuntura. No cal dir que el receptacle en flames és el que té més èxit. De fet, té comandes de tot el país.

Un clàssic

De fet, les mones reivindicatives són un clàssic al Cacau, d’Olot. El 2017 en van fer recordant la confiscada per la Guàrdia Civil, el 1975, al pastisser de Vic Quim Capdevila en què Snoopy reclamava llibertat, amnistia i estatut d’autonomia; i el 2018 en van crear una amb una típica figura humana de Lego en forma de guàrdia civil enduent-se una urna del referèndum, per citar només dos exemples.

I és que Lluís Riera reivindica el component polític i social irònic i satíric que convida a la reflexió en el debat de sobretaula. És una tradició, al costat dels elements de xocolata de l’última pel·lícula infantil de moda. Per cert, aquest any, serà un any de clàssics, tal com remarca el pastisser olotí. I és que no hi ha nous ídols infantils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes