Societat

Les residències d’avis són a tocar de la Covid zero

Segons les dades de Salut, només quatre centres a tot Catalunya registren nous casos del virus després de vacunar-se un 90% dels residents

Els avis no han de canviar-se la roba a la tornada

Sense mascareta amb el grup bombolla i prenent el sol a la terrassa. Així és com passen els migdies la Catalina, la Magda, l’Esther i la Nati a la residència Verge del Remei d’Arenys de Munt, que ara fa un any era un dels primers centres que registraven contagis i avui tenen tots els residents vacunats. “Va ser el nostre regal de Reis”, diu emocionada la Nati, que no amaga el patiment del temps que van estar aïllats a l’habitació, i se li neguen els ulls quan recorda en Joan, el seu marit, que no va superar la malaltia.

La directora de la residència, Soraya Real, assegura que tot i que la totalitat dels residents havien passat la Covid i la residència estava classificada com a verda, sense contagis, des del juny és cert que amb el pla de vacunació s’ha notat i han guanyat en “tranquil·litat” en el dia a dia. Sobretot en el moment en què la millora de les dades epidemiològiques a dins els centres ha permès ampliar les visites i les sortides als residents després de mesos de confinament, en què les residències eren els principals focus de contagis entre el col·lectiu de més risc per contraure el virus.

Les recomanacions des de Salut és que els familiars disposin de mitja hora setmanal per a les visites, però cada residència ho pot gestionar com vol, i fer de més i de menys, sempre que sigui amb cita prèvia. “N’hi ha que veuen la família cada dia i d’altres esperen a sortir i trobar-se o marxar a casa els caps de setmana”, diu Real, que explica que els primers caps de setmana van haver de regular l’allau de peticions de sortides. Amb els darrers canvis en el protocol de residències es fa un pas més, perquè no caldrà desinfectar a alta temperatura la roba dels avis com passava fins ara. N’hi haurà prou que es desinfectin les mans, el calçat i les cadires de rodes. “Sorties per fer el volt mitja hora i era un enrenou desvestir-se”, explica la Catalina, que als 92 anys no perd l’oportunitat de d’anar a voltar amb cadira fins al seu veïnat. Per l’Esther, la normalitat ha retornat al seu dia a dia quan ha tornat a sortir a dinar amb el fill altra vegada.

Les activitats s’han reprès amb dos grups estables en què es divideixen els 34 residents, segons el seu estat cognitiu, i que es manté a les hores dels àpats. Entre les activitats, les quatre companyes bombolla coincideixen que les estones a la tarda per jugar al bingo són les més esperades, perquè sempre hi ha algun “regalet” per a qui té més sort.

La pandèmia ha obligat a sectoritzar els residents per frenar el virus, i prohibir l’accés a l’interior més enllà de la sala de visites. Segons les últimes dades de Salut, només hi ha quatre residències a tot Catalunya que tenen casos actius i registren nous casos de Covid, una xifra que s’ha anat reduint en les darreres setmanes quan eren 24 les que estaven en aquesta mateixa situació. També baixen les que tenen brots controlats, que en són 18.

El pla de vacunació cobreix més del 90% dels residents, i la setmana passada s’anunciava que feia dies que no es registraven defuncions. Des de l’inici de la pandèmia han mort 8.755 residents a Catalunya. L’administració de les vacunes entre els professionals ha anat augmentant a un ritme més lent. Un 78% del personal s’ha posat la primera dosi i un 75% han completat la vacuna. Des de la coordinadora de famílies 5+1, María José Carcelén alerta que no es vacunin més treballadors i es mostren preocupats pel que pot passar després de Setmana Santa, tenint en compte la mobilitat de la població.

LA XIFRA

1.040
El nombre de residències de gent gran que hi ha a Catalunya, de les quals 1.018 no tenen cap cas de Covid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.