Societat

El Col·legi del Treball Social avisa que el sistema està “saturat”

l’entitats condemna els “injustos” atacs contra la seva feina

Denuncia que les persones que treballen al sector, ho fan sota “una gran pressió”

El Col·legi Oficial del Treball Social de Catalunya ha avisat aquest dilluns que el sistema de Serveis Socials està “saturat”. L’entitat també ha aprofitat per condemnar els “injustos” atacs, així com la “criminalització” contra la seva feina. En aquest sentit, ha subratllat que les persones que treballen al sector ho fan sota “una gran pressió”, immerses en una situació de “col·lapse” que està impedint afrontar les necessitats socials. “Existeix un excés de burocràcia i, a més, atenen encàrrecs que provenen d’altres sistemes que no donen resposta i que no corresponen a Serveis Socials Bàsics, com la gestió de l’Ingrés Mínim Vital o la Renda Garantida”, ha explicat el col·legi a través d’un comunicat.

Considera que és “evident” que amb l’actual crisi econòmica ha augmentat “la pobresa” i han incrementat “aquestes desigualtats”. “Vivim al país amb més desigualtats de la UE, amb unes polítiques redistributives i estat de benestar dèbils i un mercat laboral i habitatge molt precaritzats”, ha assenyalat. Un fet que la ciutadania “pateix”, com també ho fan les treballadores socials de Catalunya.

Així, el col·legi subratlla que en situacions de crisi “s’accentua la tendència a delegar competències” al sistema de Serveis Socials que “no li són pròpies”. Un fet que comparen amb un “cotxe escombra”, que recull el que no gestiona la resta de serveis. “És per això que l’ús del temps de les treballadores socials, sector clarament feminitzat, està més destinat a resoldre tràmits i intentar solucionar els problemes a curt termini que no pas a la prevenció i l’acompanyament de les persones en situació de risc d’exclusió”, lamenta.

Segons l’organització, des de la crisi del 2008 el sistema de serveis socials s’ha convertit en un “sistema assistencialista, dispensador i generadors de recursos econòmics” amb l’objectiu de fer contenció de la població, en comptes de “treballar amb la ciutadania, pel reconeixement dels seus drets socials”. “És urgent complir la Llei de Serveis Socials i s’ha de fer una nova cartera de serveis i prestacions socials”, ha demanat.

Atacs als centres de Serveis Socials i Oficines d’Habitatge

Precisament, aquest “malestar general” ha provocat, “injustament”, que determinats col·lectius i perfils ataquin els centres de Serveis Socials i Oficines d’Habitatge. Davant d’aquest fet, el col·legi ha expressat “el seu rebuig” manifestant que cal donar “suport” a les professionals que fan atenció directa. També recalca que el treball social està “al costat de les persones”, sobretot les que estan en situació de vulnerabilitat.

“Les treballadores que estan patint aquestes actuacions de menyspreu no són les responsables d’aquest malestar”, ha insistit. Així, el col·legi recorda que l’any 2017, ja es va realitzar un dictamen en el qual s’alertava a la Generalitat i als municipis, de la situació en què es trobaven els serveis socials i s’augurava que aquesta situació “podria passar” si no es prenien les mesures correctores que es demanaven. “Per fer front a la crisi econòmica són necessaris canvis estructurals i anar més enllà de la moderna beneficència”, ha reblat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Neix Les Voltes Educa pel foment de la lectura i l’educació en català

GIRONA
Festes de la Mercè de Barcelona

“A veure si podem obrir demà”

barcelona
SALVADOR NAVARRO
CIRURGIÀ

“Si alguna cosa puc aportar és la il·lusió”

Sabadell
Una fuita a Tarragona fa pudor fins al Maresme

Una fuita a Tarragona fa pudor fins al Maresme

Tarragona

Comença la vacunació de la quarta dosi contra la covid

L’Hospitalet de Llobregat

Banyoles posa les bases de la nova biblioteca

BANYOLES
Salut

“La salut, el millor capital que hi ha”

GIRONA

La variant d’Anglès estarà enllestida l’estiu vinent

ANGLÈS

El carrer Enric Vincke de Palamós, pendent d’Endesa

palamós