Societat

Societat

Compromís de per vida

Lluïsa Oller va donar en vida casa seva a la Fundació Viver de Bell-lloc, que l’ha convertida en una residència per a 12 persones

Les entitats reivindiquen els llegats solidaris, una opció que es pot fer constar en el testament

Moltes són les persones que al llarg de la seva vida han col·laborat en una ONG o fan donacions per col·laborar en alguna causa social. Però són poques les que decideixen continuar amb el seu compromís i donar part dels seus béns, patrimoni o herència. Cada vegada hi ha més entitats socials que promouen i inclouen aquesta opció com una forma més de col·laboració entre els socis i donants, però també volen donar a conèixer entre la població aquesta opció per fer constar aquesta voluntat en el moment de fer testament. Una pràctica poc estesa que, de mica en mica, es dona a conèixer.

Lluïsa Oller té 92 anys i va decidir deixar en vida casa seva com a llegat a la Fundació Bell-lloc, que va impulsar amb l’objectiu d’atendre persones amb discapacitat intel·lectual. “Des que em vaig quedar vídua que acollia a casa persones amb dificultats”, explica Oller, en una època en què encara no hi havia residències per a un col·lectiu “desplaçat i marginat”. Fa tres anys que va donar la finca pensant en la continuïtat del projecte en un moment en què ja no pot “col·laborar físicament”, però sí que pot “compartir la il·lusió amb tot l’equip” del nou equipament, que s’ha construït al costat del centre ocupacional amb una llar residència amb capacitat per a 12 persones. Oller reconeix que el fet que les donacions es facin en l’anonimat per no buscar el reconeixement personal ho fa més desconegut per part de la ciutadania. “La gent sempre es vol guardar les espatlles, però ha de saber que compartir allibera, dona pau i obre l’esperit, mentre que competir sempre és una càrrega”, assenyala Oller, satisfeta a la sortida de la visita que ha fet a la residència després de cinc mesos de convalescència per la Covid. “És una manera de donar vida. Té un valor afegit”, diu agraïda.

La residència, que està pendent de rebre la concertació de places per part de la Generalitat per obrir, es va habilitar en un dispositiu d’atenció a persones amb discapacitat contagiades per la Covid, a petició del Departament de Salut. Un total de dinou persones han rebut atenció sanitària i han pogut fer les quarantenes més agradables, amb activitats i tallers, en un entorn privilegiat que disposa d’una gran zona de jardí.

Un tràmit, al notari

El llegat solidari és una manera de donar continuïtat a accions solidàries fetes en el decurs de la vida, però s’ha de deixar constància en el moment de fer el testament. “Cada cop, hi ha més gent que no té família, o no sap a qui deixar el seu patrimoni o persones compromeses socialment, per a qui és molt gratificant”, explica Raquel Iglesias, vicedegana del Col·legi de Notaris de Catalunya, que col·laboren per donar a conèixer entre els clients aquesta opció que exempta les entitats i associacions de pagar l’impost de successions i donacions.

El llegat pot incloure béns, com ara un immoble, però també diners o un percentatge de l’herència, sense perjudicar, en cap cas, la legítima dels hereus que, a Catalunya, és una quarta part del valor dels béns a repartir entre tots els fills. “El grau de satisfacció i d’efectivitat és molt alt”, constata Iglesias, amb la certesa que, en el moment de la mort del testador, la seva voluntat “arribarà a bon port” i es comunicarà la donació a les entitats beneficiàries.

299
llegats solidaris
es van fer a Catalunya el 2019 a favor d’entitats benèfiques, ja sigui vinculades a l’Església, ja sigui a ONG, associacions i fundacions. El valor aportat va ser d’uns 60 milions d’euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS