Societat

Agrivoltaica: quan l’energia solar conviu amb l’ús agrícola o ramader del sòl

S’optimitza al màxim la convivència i la col·laboració entre el sector agrícola i ramader i les plantes renovables

La denominació agrivoltaica no és nova, però darrerament viu un moment de ressorgiment perquè es presenta com una alternativa real a la reutilització del sòl i a la seva aportació a l’ economia circular . L’agrivoltaica permet de recuperar l’ús agrícola del sòl que es fa servir en la construcció de plantes solars i afavoreix el desenvolupament sostenible de es comunitats locals. Utilitzat per primera vegada l’any 1981 per Adolf Goetzberger i Armin Zastrow a Alemanya, és un concepte arrelat a Europa que també s’aplica amb èxit al Japó i a països de l’Amèrica del Sud com ara Xile.

La generació d’energia sola i l’agricultura són activitats que aparentment tenen poc a veure entre si. No obstant això, tenen un punt en comú: l’ús del sòl. Però la instal·lació de grans extensions de plantes fotovoltaiques pot arribar a competir en alguns casos amb el desenvolupament dels cultius autòctons.

Projecte pioner d’Enel

Optimitzar la convivència i la col·laboració entre el sector agrícola i ramader i les plantes renovables és l’objectiu d’un projecte pilot impulsat pel grup Enel, del qual forma part Endesa, a diversos països, entre aquests l’Estat espanyol. A més d’aprofitar  un mateix terreny per a la instal·lació de plaques solars i el cultiu del sòl, es potencia la  creació de valor compartit  amb la comunitat local.

Segons fonts d’Enel, a l’Estat espanyol s’han iniciat cinc projectes pilot a les plantes solars de Carmona (Sevilla), Totana (Múrcia), Valdecaballeros i Augusto (Badajoz) i Andorra (Terol). Tot i que ja existeixen experiències d’agrivoltaica iniciades per agricultors a títol particular, la d’Endesa serà la primera prova d’un grup energètic dins de parcs a gran escala.

“Compartir i no competir per l’ús del sòl amb el sector primari és el millor mecanisme per aconseguir la sostenibilitat de les nostres plantes solars a llarg termini”, explica Inmaculada Fiteni, responsable de programes de creació de valor de la direcció de sostenibilitat d’Endesa. “A més, és una fórmula win-win, en la qual tots els agents implicats guanyen. En primer lloc, l’agricultor, que tindrà un terreny perimetrat i segur en el qual podrà conrear a un preu del sòl competitiu. I tot el negoci relacionat amb aquest producte que es pot generar en l’àmbit local. I per a l’empresa, si el cultiu és adequat, el fet de disposar d’un terreny conreat pròxim als panells comporta menys costos de manteniment, perquè es redueix la pols en suspensió, menys costos per desbrossament i una possible millora de la productivitat de la planta a afavorir una diferència tèrmica més gran entre sòl i panell”, aclareix Fiteni. 

 El  Grupo Enel  desenvolupa vuit projectes pilot més a Grècia i cinc a Itàlia. Aquestes iniciatives donen suport a la creació d’ocupació a les zones rurals i reforcen les pràctiques agrícoles sostenibles, ofereixen l’oportunitat d’aconseguir els objectius del  Pacte Verd Europeu  de descarbonització i, alhora, complir la nova política agrària comuna, que busca desenvolupar un model resilient que asseguri aliments a la UE en l’escenari actual de Covid.

Abelles i xais sota les plaques solars

Dues plantes fotovoltaiques d’Endesa, Los Naranjos i Las Corchas, a la ciutat de Carmona, prop de Sevilla, van entrar en funcionament a finals de 2020 i tenen més de 250.000 panells fotovoltaics sota els quals actualment ja pasturen les ovelles dels pastors locals.

El projecte de la planta solar de Carmona (100 MW i 200 hectàrees) combina ús agrícola (tres hectàrees d’aromàtiques: sàlvia, romaní, orenga i coriandre) i d’apicultura (50 o 60 ruscs) en la instal·lació fotovoltaica. L’implantació de cultius aromàtics permet que les abelles produeixin mel amb denominació d’origen: mel solar. A més, l’apicultura millora la productivitat dels cultius tot augmentant el grau de pol·linització. Una sinergia que beneficia no només la ramaderia, sinó també el manteniment de les instal·lacions, perquè els animals fan una tasca de desbrossament i neteja de terra necessària en les instal·lacions fotovoltaiques.

Totes aquestes activitats fan de la planta fotovoltaica de Carmona un enclavament únic que uneix tecnologia i sector primari. A més, l’Apiario Solar Endesa impulsa el desenvolupament local pel valor que poden aportar totes les iniciatives associades al projecte, entre les quals es preveu que entre el 5% i el 10 % de la producció anual sigui adquirida pel comerç de caràcter local i promocionat per l’ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia