Societat

Toc de queda sense ensurts però amb desallotjaments

La Guàrdia Urbana de Barcelona va haver de convidar a marxar 4.357 persones que continuaven al carrer després de la una

Elena i Batlle fan una valoració positiva de la primera nit

L’inici del toc de queda en 161 municipis de Catalunya es va desenvolupar sense incidents remarcables però amb una intensa activitat dissuasiva dels dispositius de control conjunts integrats per Mossos i policies locals. A Barcelona, la primera nit de l’estiu amb aquesta mesura, que es perllongarà com a mínim fins a l’agost, va obligar la Guàrdia Urbana a desallotjar 4.357 persones que continuaven a la via pública després de la una de la matinada. Al Born i també a la Barceloneta, grups de joves van continuant fent botellades al carrer fins que els dispositius els van convidar a marxar. En general, la gent feia cas de les indicacions i de mica en mica els espais anaven quedant deserts. Cap a les dues de la matinada els llocs que fa dies estaven plens de joves fent gresca estaven buits i els equips de neteja començaven a recollir les deixalles.

A banda de la Barceloneta, on hi havia molts turistes, la majoria de les persones desallotjades es trobaven en vies i places del centre i el districte de Ciutat Vella.

Tant el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, com el tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, van fer ahir una valoració positiva de la primera nit de toc de queda. Elena va manifestar durant una entrevista a RAC1 que a la una de la matinada es van produir les imatges d’aglomeracions que ja s’havien produït en dies i setmanes anteriors, però la ciutadania va marxar a instàncies dels agents de seguretat. “Ha estat bastant tranquil i bastant seguit, estem força satisfets. No hi ha hagut incidents i al final s’ha complert el toc de queda”, va indicar el conseller.

Elena va argumentar que l’aval del toc de queda es va conèixer al migdia, i que també hi ha turistes que no se’n van assabentar. Des del seu punt de vista si la primera nit ha anat així, “el que és raonable és que les següents nits aniran millor encara”.

Elena es va mostrar convençut que la proporció de les festes privades que s’han celebrat a casa també ha estat molt inferior. “Al final, aquí l’objectiu és que aquella interacció social que es produïa d’una forma més relaxada no es produís durant un temps. Crec que en general s’ha aconseguit”, va resumir el conseller, que va expressar la seva confiança que el TSJC torni a avalar la mesura d’aquí una setmana perquè segurament les dades continuaran sent molt elevades.

Per la seva part, Albert Batlle va remarcar que la nit ha estat “raonablement tranquil·la” i que “si no a la una, cap a les dues la ciutat estava pràcticament buida”.

Batlle va remarcar que ja eren conscients que aquesta seria una primera nit “complicada”, però que gràcies a un dispositiu conjunt “molt afinat” es va aconseguir que l’aglomeració de la una de la matinada, amb una presència de gent a l’espai “molt nombrosa que no es diferenciava d’altres nits” , es reduís gràcies a un “buidatge continuat”, espontani i també motivat per l’acció de la policia.

Pel que fa a l’oci nocturn, Batlle va obrir la polèmica en declarar-se partidari que tanqui a la una de la matinada fins i tot quan no hi hagi pandèmia. La patronal de la Federació de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon) va emetre un comunicat en què va mostrar la seva “indignació pels comentaris” de Batlle i li va demanar una “rectificació pública”.

Pel que fa a l’evolució de la pandèmia, ahir el Departament de Salut va declarar 78 ingressats més a planta per Covid, fet que eleva ja la xifra a 1.427. A més, també va comunicar 13 malalts crítics més a l’UCI, dada que fa pujar la xifra a 272, dels quals 114 són de Barcelona ciutat. D’aquest total, 16 tenen menys de 30 anys i 91 entre 30 i 49 anys. Les previsions del Departament, segons va dir el conseller de Salut dijous, és que se superi la barrera dels 300 pacients a les UCI.

Pel que fa a l’evolució dels contagis, en les últimes hores el Departament de Salut ha notificat 7.844 nous casos confirmats per PCR o TA, que situen ja el total de contagis des de l’inici de la pandèmia en 763.162.

L’RT va baixar 5 centèsimes i es va situar en l’1,26, mentre que el risc de rebrot va pujar 23 punts, fins a situar-se en 1.409. En les darreres 24 hores el Departament de Salut va notificar un mort més, amb un total de 22.307 des de l’inici de la pandèmia. Pel que fa a la incidència acumulada a set dies va passar de 628,72 a 632,28. I la positivitat de les proves en la darrera setmana es troba en el 20,18%.

LA XIFRA

4.357
persones
van ser desallotjades per la Guàrdia Urbana de Barcelona la primera nit de toc de queda

LA FRASE

Estem força satisfets. No hi ha hagut incidents i al final s’ha complert el toc de queda
Joan Ignasi Elena
conseller d’interior

Fotomosaic solidari a Igualada

La Conca d’Òdena va ser el primer territori a confinar-se i des d’ahir la ciutat d’Igualada és el marc d’un fotomosaic gegant de l’artista Joan Fontcuberta com a testimoni i homenatge a onze col·lectius que han estat al peu del canó durant la pandèmia.

Les imatges dels protagonistes han estat elaborades amb 40.000 fotografies de situacions quotidianes durant el confinament que han enviat 15.000 persones. Fontcuberta, en col·laboració amb Òmnium Cultural i el Festival Cruïlla, ha dissenyat l’obra, de 42 metres de llargada i impresa sobre ceràmica, que està ubicada a la plaça Cala Font.

Sota el títol Mirades des del confinament hi apareix una conductora d’ambulàncies, una botiguera i una infermera, però també el president d’Òmnium, Jordi Cuixart. Tots ells fan amb la mà una lletra en llenguatge de signes. Junts creen la paraula solidaritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La URV estudia amb les colles com adaptar les diades castelleres al canvi climàtic

Tarragona

Mataró repensa el projecte ReNatura amb les aportacions dels veïns

mataró

Territori ordena a La Ballena Alegre enderrocar 4 piscines i retirar 89 bungalows

sant Pere pescador

L’AMB obre la barrera de sorra perquè l’aigua fecal surti al mar

Castelldefels
Societat

Es registren 670 situacions relacionades amb LGTBI-fòbia l’any 2023

Barcelona

Maria Cinta Blanch és la nova gerent per “refundar” l’empresa de residus

TERRASSA
transports

En servei la nova parada de Glòries a les línies T4, T5 i T6 de tramvia

barcelona
SERVEIS

Nou pas de vianants accessible entre el passeig Verdaguer i l’estació d’Igualada

IGUALADA
societat

Territori obre el procés per expropiar els primers 5 pisos buits de grans tenidors

barcelona