Societat

Successos

Tallers de delinqüents

Arresten uns mecànics que venien vehicles robats d'alta gamma a camells

Canviaven les peces per les de turismes desballestats per no aixecar sospites

Ocultaven uns GPS en els cotxes per assaltar els traficants

Fins ara les operacions policials es limitaven a detenir els lladres que robaven vehicles. La majoria dels arrestats eren joves, bona part d'ells menors, que quedaven en llibertat després de passar a disposició judicial. L'operació tenia un efecte dissuasiu; passaven unes setmanes sense que es produïssin robatoris de turismes a Catalunya. Al cap d'uns mesos, però, tornaven a augmentar els robatoris en els concessionaris i els detinguts tornaven a ser els mateixos joves que havien estat arrestats mesos enrere.

Un taller com a tapadora

Els Mossos d'Esquadra han volgut trencar amb aquesta situació de bucle i han desarticulat, per primera vegada, la cúpula d'una organització que es dedicava a la venda dels vehicles robats per diversos lladres, que funcionaven per encàrrec. La xarxa, formada per una quinzena de persones, estava liderada per dos germans de la Pobla de Claramunt. Un d'ells tenia un taller en aquest municipi de l'Anoia que funcionava com a tapadora de l'activitat il·lícita de la banda, que actuava des de feia uns cinc anys.

El modus operandi era de pel·lícula americana. Compraven a preus irrisoris cotxes de gamma alta –Mercedes, BMW o Audi– en tallers de desballestament. Tot seguit encarregaven als seus sequaços que robessin un cotxe idèntic en concessionaris de l'àrea metropolitana de Barcelona o en altres comunitats properes (habitualment pel mètode de l'encastament) i intercanviaven les peces entre els vehicles. “Tots els membres de la xarxa tenien coneixements de mecànica, tapisseria o xapa”, explicava ahir el sergent Xavier Cors, el cap de la unitat central de robatoris i patrimoni històric dels Mossos d'Esquadra.

Assaltaven els traficants

La banda venia després els vehicles com a turismes de segona mà –menys de 2.000 euros per un Mercedes–a petits traficants de droga, la majoria dels quals coneguts per alguns membres de la banda, que acumulen nombrosos antecedents. Però en el món del delicte els amics no són sempre amics si hi ha negocis pel mig; existeix la traïció. La banda desarticulada tenia experiència i no tenia cap mania. Amagava GPS en els motors dels cotxes que revenien als camells i, unes setmanes després que es fes la venda, el localitzaven i l'assaltaven per quedar-se amb la droga, habitualment haixix.

Deu dels detinguts, entre els quals els caps de la banda, ja són a la presó. Els Mossos d'Esquadra han escorcollat una quinzena de domicilis, empreses i tallers de Barcelona i de l'Anoia, comarca on estava assentada la major part de la xarxa. En els locals, els agents han trobat 45 vehicles sostrets, que s'estan revisant “fil per randa” per saber quines peces pertanyen a vehicles sostrets dels concessionaris en els darrers anys. L'operació es manté oberta i no es descarta que hi pugui haver més detencions en els propers dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MOBILITAT

Trànsit reposarà radars vandalitzats, entre altres un que no vol Santa Cristina

SANTA CRISTINA D’ARO
Europa

El linx ibèric ja no és una espècie en perill d’extinció, però continua “amenaçada”

Medi ambient

La platja contaminada de Sant Adrià de Besòs seguirà tancada

Sant Adrià de Besòs
Educació

Concentració de docents al Consorci d’Educació a Barcelona: “Volem continuïtat”

Barcelona
SALUT

Concentració a Mataró per exigir la continuïtat del servei de pediatria a l’Hospital

Mataró
Educació

Barcelona enllestirà la reordenació de l’FP el 2030

Barcelona
OLOT

Els veïns del barri del Morrot demanen els expedients del Pla Parcial

OLOT
Societat

Mor Francesc Bosch, el premianenc amant dels pessebres

canvi climàtic

Onades de calor extrem arreu del món

barcelona