Societat

Suport dels pagesos al ramader del cas dels gripaus morts

L’han multat amb 5.500 euros perquè 25 amfibis van morir en un filat elèctric de control del bestiar

“No m’hauria pensat mai a la vida que un galàpet fos més important que un pagès, i ara sí que ho veig. També veig que estem acabats i hem de plegar”, deia Albert Vilalta, el ramader sancionat amb 5.500 euros per la mort de 25 gripaus en un filat elèctric de la seva propietat, abans de començar la marxa que Unió de Pagesos va organitzar ahir al migdia a Ripoll en protesta per aquesta multa. La mobilització, amb uns 50 vehicles –entre els quals, molts tractors– va recórrer lentament el centre de la vila. L’acció va esdevenir també un acte reivindicatiu de la pagesia i de respecte cap a la seva feina.

Vilalta té un filat elèctric que delimita els camps de Sant Joan de les Abadesses on pastura el seu bestiar. En el punt on hi ha una pista, va posar un filat de sis trams arran de terra –com si fos un pas canadenc i no pas una porta, com se sol fer en aquests casos– perquè un veí que fa servir la pista no ho va voler. Ara fa uns mes, hi van aparèixer uns gripaus electrocutats, un fet que va difondre una entitat naturalista local. En saber-ho, els Agents Rurals van demanar a Vilalta que elevés el filat, però el ramader s’hi va negar perquè considera que seria perillós per als caminants i ciclistes. Aleshores els agents van posar-li la sanció. En total haurien mort a causa del filat 25 gripaus, una espècie en extinció que està protegida a tot el país. Tant Vilalta –que no sabia que els galàpets estiguessin protegits– com Unió de Pagesos van recalcar que es tracta d’unes morts accidentals i que la multa (3.000 euros per l’incompliment de la llei del patrimoni natural i la biodiversitat i 100 euros per cadascun dels amfibis electrocutats) és desproporcionada i que presentaran recurs.

LA FRASE

N’hi ha molts que han posat els fils a terra, com jo, per tal de no molestar la gent
Albert Vilalta
RAMADER DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

Se senten criminalitzats

El cas de Vilalta i els galàpets és excepcional, però s’emmarca en una actitud de posar sempre els pagesos sota sospita, segons va manifestar la responsable de medi rural d’Unió de Pagesos, Raquel Serrat. “Estem criminalitzats i jutjats per la nostra feina. Els pagesos treballem responsablement i si algú no ho fa, evidentment que se l’ha de sancionar, però no pas per aquestes bestieses”, va dir a la sortida de la marxa.

D’altra banda, en el manifest que van llegir es van queixar de l’incivisme de què –van dir– són víctimes i que no se senten emparats ni per les normatives ni per les autoritats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat