Societat

Rècord del preu de la llum per tercer dia seguit

El preu al mercat majorista se situa avui en 132 euros per MWh

Puja un 30% en una setmana i es triplica en un any

El preu de la llum al mercat majorista (pool) bat un nou rècord per tercer dia consecutiu i s’enfila avui al mercat majorista fins als 132,47 euros el megawatt hora (MWh). El nou màxim històric arriba després que dilluns es pagués a 124,45 euros/MWh i dimarts, a 130,53 euros/MWh. Es tracta d’un preu un 30% superior al que es va fixar dimarts de la setmana passada i que triplica el que es pagava fa un any. El primer dimecres de setembre del 2020 el preu majorista de l’electricitat, que a l’Estat s’usa per calcular la tarifa regulada, va ser de 44,20 euros/MWh.

El preu oscil·larà entre els 114,74 euros/MWh entre les 4 i les 5 de la matinada i els 139,95 euros/MWh que costarà de les 22 a les 23 h. El preu majorista de la llum té a l’Estat una afectació d’un 24% de la factura de la llum en prop de 10 milions de llars que s’acullen a la tarifa regulada. Els 17 milions d’abonats que contracten el subministrament al mercat lliure paguen els preus que pacten per contracte amb les comercialitzadores. No es veuen, de manera immediata, afectats per les oscil·lacions del preu.

L’increment de preus afecta tot Europa i està motivat per l’encariment del gas, que s’utilitza en els cicles combinats i marca el preu mitjà al mercat majorista en la majoria d’hores, la pujada de preu dels drets d’emissió de CO2 i l’increment de la demanda per les altes temperatures i la recuperació econòmica.

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va explicar dilluns al Congrés dels Diputats mesures que ja s’han posat en marxa i d’altres que estan en estudi per amortir l’impacte dels altres preus. Ribera va descartar la proposta d’Unides Podem d’intervenir els preus de les energies hidràulica i nuclear. Hi ha en estudi la desvinculació de la tarifa regulada del pool per calcular-la en base segons indicadors més estables, la revisió de la fiscalitat energètica i la creació d’una elèctrica pública que agrupi les concessions hidroelèctriques que es vagin acabant.

LA XIFRA

44,20
euros
per MWh es pagava al mercat majorista fa un any. El preu s’ha triplicat des del setembre del 2020.

Noves etiquetes energètiques per a bombetes i leds

Redacció

La Unió Europea estrenarà avui noves etiquetes energètiques per a productes d’il·luminació com ara bombetes i mòduls led, que tindran una escala més estricta i senzilla. La millor qualificació rebrà la lletra A i la pitjor, la G. La Comissió Europea va explicar ahir que amb la millora de l’eficiència energètica d’aquest sector, els últims anys cada cop més fonts de llum han rebut etiquetes d’A+ o A++, de les qualificacions més altes a l’escala actual. La nova escala està dissenyada perquè molt pocs productes obtinguin les qualificacions A i B, cosa que permetrà que productes més eficients entrin al mercat de manera gradual. Els productes més eficients que es troben ara al mercat s’etiquetarien, segons la nova catalogació, com a C o D.

La comissària europea d’Energia, Kadri Simon, va assenyalar ahir que l’actualització de les etiquetes permetrà als consumidors veure quins són els millors productes de la seva categoria, la qual cosa “els ajudarà a estalviar energia i diners a les factures”. L’ús d’una il·luminació més eficient contribuirà, a més, a reduir les emissions d’efecte hivernacle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva