Societat

societat

Renfe i els maquinistes pacten desconvocar la vaga

Renfe i el Sindicat de Maquinistes Semaf van arribar a un acord ahir a la nit per desconvocar la vaga que afectava el servei de trens de rodalies. L’entesa, feta pública pel Ministeri de Transports amb un comunicat oficial, va arribar després de cinc dies de protestes dels maquinistes, una mesura de pressió que va provocar greus afectacions en la majoria de línies de rodalies. Renfe acusava els treballadors d’absentar-se intencionadament dels seus llocs de treball i d’incomplir els serveis mínims. El sindicat Semaf, en canvi, responia que el caos ferroviari era culpa d’una mala planificació de l’empresa. Al mig de l’estira-i-arronsa quedaven atrapats els usuaris, que han patit un dèficit en el servei, retards constants i la cancel·lació de molts dels serveis que estaven programats. La falta de personal va obligar a reduir considerablement el nombre de freqüències. Les cancel·lacions havien arribat a afectar uns 200 combois diaris.

L’acord suposa l’aixecament automàtic de les aturades que hi havia previstes per avui, i també per dilluns i dimarts de la setmana que ve.

El pacte tancat entre empresa i sindicat inclou un seguit de mesures per recuperar progressivament els serveis suprimits per culpa de la pandèmia. Es considera fonamental la incorporació al servei dels nous maquinistes de Renfe, que han de superar els processos de formació i homologació necessaris previs a l’inici de la conducció de trens de viatgers.

Aquests processos de formació i homologació s’han retardat a causa de la pandèmia. En aquest sentit, Renfe defensa que està incorporant a la seva plantilla, des del final de l’estat d’alarma, 924 nous maquinistes, incorporacions que finalitzaran properament.

Recuperar les freqüències que hi havia abans de la pandèmia i completar el dèficit de plantilla eren dues de les reivindicacions del sindicat. La tercera era bloquejar el traspàs de Rodalies a la Generalitat. Els maquinistes refusen passar a dependre de l’administració catalana i al·leguen que no volen deixar de pertànyer laboralment a l’empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia