Societat

Cuixart, distingit amb el guardó del 37è Memorial per la Pau de Reus

El jurat va valorar la seva capacitat de “transformar” situacions injustes des de la “no-violència”

L’Associació Reus Refugi també va ser premiada

Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, va rebre ahir el guardó del 37è Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal, convocat pel Centre de Lectura de Reus i l’Associació Vidal Llecha. El premi també va ser concedit ex aequo a l’Associació Reus Refugi.

El comitè del Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal va prendre la decisió de guardonar Cuixart en valorar que el president d’Òmnium ha demostrat que amb la lluita “no-violenta, la no cooperació, la creació d’alternatives, la desobediència i, si cal, la presó” es poden transformar “lleis i situacions injustes” i avançar cap a una societat més “equilibrada.”

El premi a l’Associació Reus Refugi va ser atorgat per les accions de “denúncia” de les polítiques de tancament de fronteres a les persones que desitgen “sol·licitar asil o refugi”, i també facilitar l’acolliment de persones sol·licitants de “protecció internacional.”

El Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal està dotat amb 8.000 euros i es convoca anualment per homenatjar persones i entitats dedicades a la defensa i el foment de la pau, el desarmament, l’ecologia i la fraternitat universal.

L’acte de lliurament, al qual va assistir Cuixart, es va fer ahir a la seu del Centre de Lectura de Reus. Relacionat amb el Memorial, l’1 d’octubre va tenir lloc la conferència El activismo social frente a los déficits democráticos, a càrrec d’Ernesto Sarabia, guanyador del Memorial per la Pau 2020. Dijous passat també es va fer un homenatge pòstum a l’economista Arcadi Oliveras, guanyador, el 1985, del primer Memorial per la Pau.

Josep Vidal (1907-1983) va ser un advocat reusenc exiliat a causa de la dictadura de Franco que va exercir com a docent en diverses universitats dels Estats Units, on es va establir i es va casar amb Liesel Berlin.

El matrimoni Vidal va ajudar nombroses institucions i organitzacions americanes i internacionals dedicades a la causa de la pau. També va donar suport als objectors de consciència catalans quan van ser perseguits.

LA XIFRA

8.000
euros
és la dotació del guardó, que es convoca per distingir persones i institucions dedicades a la defensa de la pau.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva