Societat

La misèria torna a matar a Barcelona

Els quatre membres d’una família moren en cremar-se l’antiga oficina bancària que feien servir com a habitatge

El districte no va detectar risc en una inspecció al local feta el 18 d’octubre passat

A Barcelona es discrimina en el dret a l’habitatge per raó de raça, procedència social i nivell econòmic dels ciutadans. Aquest fet obliga moltes persones a viure en condicions precàries trobant refugi en habitatges indignes. L’Ajuntament de Barcelona havia de presentar ahir un informe sobre aquesta realitat, però a un quart de nou el servei de comunicació va anunciar que se suspenia la roda de premsa del regidor Marc Serra. A aquella hora en feia dues que els bombers de la ciutat havien rebut l’avís d’un incendi a la plaça Tetuan que va posar fi a la vida d’una família, mare, pare i dos fills de curta edat. Vivien en una antiga oficina del banc EVO que des de feia poc més d’un any feien servir de casa.

Els fets d’ahir recorden els que van succeir el 14 d’agost del 2020 a la Barceloneta, quan tres ciutadans pakistanesos van morir en l’incendi d’un pis que compartien amb compatriotes seus, tots treballadors de l’economia submergida que vivien amuntegats en un espai precari.

Les víctimes són una dona d’origen romanès i el seu marit, un home pakistanès, i els dos fills de la parella, nascuts a Catalunya, una fa poc més de sis mesos i el gran amb poc més de tres anys. El pare es guanyava la vida recollint ferralla, la mare es quedava a casa i el fill gran era conegut pels veïns perquè el veien córrer amunt i avall i jugar amb els nens de l’escola que hi ha a tocar del local on vivia. “La mare els cuidava bé, dissabte passat va venir a buscar un got de llet per al fill gran i sempre li comprava galetes, d’aquestes que valen dos euros i setanta cèntims”, explicava ahir la dependenta del forn Santagloria, al costat del local sinistrat.

La bona cura que els pares tenien dels fills l’havien comprovat els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona, que van entrar en contacte amb la família el setembre passat i que des d’aleshores i fins ahir havien fet 88 intervencions, des de l’empadronament a l’obtenció de la targeta sanitària o l’escolarització del fill gran al col·legi Santa Anna. El seguiment municipal a la família va culminar el 18 d’octubre passat amb una visita al local, on no es va detectar un risc imminent que obligués al desallotjament. S’hi van fer diverses comprovacions i es va constatar que disposaven de subministrament elèctric.

La família compartia el local amb altres persones, amb un moviment rotatori, i ahir, en el moment de l’incendi, hi havia quatre homes que van resultar afectats per inhalació de fum. Un d’aquests homes estava en contacte amb els serveis socials i els altres tres ho havien rebutjat.

L’ocupació de l’oficina bancària havia comportat diversos problemes de convivència, amb denúncies dels veïns. L’últim incident es va produir ahir a les dues de la matinada, quatre hores abans de l’incendi. Els Mossos s’hi van presentar i hi van fer tasques de mediació. Es desconeix si aquest últim incident té relació amb l’origen del foc, però en principi es considera que l’incendi va ser accidental i va començar en un matalàs.

“És un cas de pobresa, d’infrahabitatge, no és un cas de desemparament dels menors”, va explicar la tinent d’alcalde Laura Pérez, que va expressar el seu dol per les víctimes. La regidora responsable de l’àrea social va situar el problema d’aquesta gent en l’exclusió administrativa que els impedeix entrar en el mercat laboral.

A la ciutat de Barcelona hi ha ara per ara 86 assentaments on malviuen 384 persones, de les quals 53 són menors d’edat. A més hi ha 105 locals ocupats que allotgen 481 persones, amb 156 menors d’edat. Durant aquest any ja s’han reallotjat 65 famílies.

Ahir al vespre unes 200 persones van participar en una concentració de Plataforma pel Dret a l’Habitatge davant el local on es va declarar l’incendi.

LES DADES

865
persones
viuen a Barcelona en assentaments a l’aire lliure o ocupant locals que destinen a habitatge.
209
menors
viuen amb les seves famílies a Barcelona en condicions similars a les de les víctimes mortals d’ahir.

Boi Ruiz posa veu a la “impotència”

La finca del número 20 de la plaça Tetuan de Barcelona és un edifici noble que allotja, com a veí, un metge de prestigi que durant uns anys es va dedicar a la política, Boi Ruiz. En conversa telefònica amb aquest diari, l’exconseller de Salut va fer servir les paraules “impotència” i “bloqueig” per definir la situació que han viscut els veïns i l’administració en relació amb l’ocupació de l’antiga oficina bancària que hi ha als baixos. Han assistit a baralles constants, han denunciat la situació i han constatat la incapacitat de l’administració per resoldre aquest cas. Últimament els veïns s’havien plantejat denunciar el banc propietari del local pel fet de permetre la degradació de l’antiga oficina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona