Societat

Creixen els establiments de Vic que tanquen més aviat per fomentar la conciliació

La Federació d’associacions de comerciants de la ciutat obrirà un debat després de Nadal per valorar els pros i contres

“Hem guanyat en qualitat de vida i ara que ho hem provat, no tornaríem enrere per res”. Amb aquesta convicció Joan Solà, copropietari de Xarcuteria Solà de Vic, defensa que la decisió de tancar una hora abans el negoci – a les 19 h en comptes de les 20 h - els ha comportat molts beneficis. “És només una hora, però és molt”, explica a l’ACN. Aquest establiment ho va decidir l’any 2018 per intentar millorar la conciliació familiar i laboral i el balanç és molt positiu. Des de llavors, hi ha hagut intents de més establiments i la covid-19 ha animat altres negocis de la ciutat a seguir l’exemple. De moment són molt pocs. Des de Vic Comerç expliquen que aquest és un tema que es debatrà després de Nadal perquè no tenen clar el posicionament.

La Xarcuteria Solà és un negoci familiar amb tres germans al capdavant. El 2018 van decidir que volien intentar millorar la conciliació laboral i familiar i, malgrat els riscos de ser els pioners a la ciutat, s’hi van “llançar”. Un d’ells, Joan Solà, admet que temien que els afectés la rendibilitat del negoci, però que es van sorprendre de la bona acollida dels seus clients. Han passat tres anys i ho han mantingut. Asseguren que han guanyat en qualitat de vida perquè tenen temps per fer altres coses. “Abans no tenies temps de res, era arribar a casa, sopar i dormir”, afirma. I afegeix que, amb només una hora, ara tenen temps per aficions i per estar més amb la família.

La seva germana remarca que segueixen treballant les mateixes hores amb els preparatius de la carn i que han escurçar una hora de venda en botiga. De les nou que oferien abans, han passat a vuit. La seva experiència ha animat altres negocis si bé alguns casos han estat només intents. Actualment, però, hi ha tres negocis més a la ciutat que tanquen abans o han concentrat els horaris d’atenció al públic.

És el cas de Bacallanaria Creus, un negoci familiar que, arran de la covid-19 ha decidit fer el pas. Un dels propietaris, Gerard Creus, explica que el confinament els va fer veure que destinaven moltes hores al negoci i menys a la família. Diuen que els clients els feliciten i que el negoci no se n’ha ressentit. “Ho recomano i ens estan preguntant com ho fem per implementar-ho també en altres sectors”, explica.

L’experiència està essent positiva però també admet que no deixa de ser un experiment que no saben cap on anirà amb el temps. Creu que tindria un major efecte si tots els negocis de la ciutat apostessin per tancar també abans. “Si es fes de forma general, aprofitant la pandèmia, no representaria un cost tan alt per als que ens arrisquem a fer-ho sols”, afegeix. Des del seu punt de vista, les tres hores per dinar són “excessives”. Una opinió que comparteix la seva dona, la Cristina, que defensa la necessitat d’importat el model d’altres països. “Quan tanquem la persiana encara queda molta feina, no som una botiga de complements, hi dediquem moltes hores; tenim família i busques la manera de ser més eficient”.

Des de l’associació de comerciants no ho tenen clar

La Federació d’associacions de comerciants de la ciutat, Vic Comerç, no ho té clar i per això han decidit debatre-ho després de Nadal per conèixer l’opinió de tots els associats. Amb les restriccions de la pandèmia, es van canviar alguns hàbits de compra. Tot i això, el seu president, Toni Brachs, creu que el comerç de proximitat no ha de liderar aquest canvi perquè es “deuen al client”. Des del seu punt de vista, si les jornades laborals de les empreses no es modifiquen, potser no és el moment de fer-ho. “Som una cadena i els que estan al començament són els horaris laborals dels clients”, afirma. També remarca que les grans superfícies i el comerç electrònic són els competidors directes i cal valorar els efectes secundaris d’un avançament de tancament. “I això és el que volem debatre i si la clientela acceptaria els canvis o no”, conclou.

Al carrer també hi ha diversitat d’opinions. L’Anna, veïna de Barcelona, veu amb bons ulls que tanquin abans. “Em sembla molt bé perquè recordo que quan era petita no s’obrien tantes hores, i tothom menjava i tenia temps per comprar”. I creu que l’obertura de fins a 24 és una “atrocitat” i que és fruit d’un “consumisme” portat a l’extrem. En canvi, en Ferran, de Seva, creu que el que es fa és obligar els clients a canviar els horaris. “Ho trobo bé per ells (els comerços) però no per als clients, que tenen menys temps”, afirma. Tot i això, també creu que seria qüestió d’adaptar-s’hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona