Societat

Retorn a les aules enrevessat

S’alcen veus contra l’eliminació de les quarantenes a infantil i primària si hi ha menys de cinc nens contagiats

Satisfacció per la substitució ràpida dels docents enmig de l’allau de baixes, però escepticisme amb l’efectivitat de la mesura

A infantil i primària, les quarantenes es faran només si hi ha cinc positius o més

Un milió sis-cents mil alumnes catalans (el 30% dels de 5 a 11 anys, vacunats ja amb la primera dosi) van començar ahir les classes i, novament, i ara més que mai, amb mascareta. El curs s’ha reprès just en la cresta de la sisena onada, la de l’òmicron, el pic de contagis de la qual arribarà previsiblement aquesta setmana, i amb les quarantenes flexibilitzades per minimitzar el nombre de grups confinats, unes directrius molt qüestionades tant per professionals com per pares. El curs va començar amb 2088 docents de baixa, que va obligar Educació a fer 1.517 nomenaments d’urgència, van confirmar fonts del departament.

L’opinió generalitzada que les escoles han d’estar obertes i els nens han d’anar a classe, per aprendre i socialitzar-se, contrasta amb algunes veus en contra de les directrius adoptades pel govern, que, seguint criteris pactats amb la resta de comunitats autònomes i el govern de l’Estat, ha eliminat les quarantenes si hi ha casos esporàdics a educació infantil i primària, on únicament s’indicarà confinament quan hi hagi cinc casos o més o quan un 20% dels alumnes del grup hagin donat positiu en un període de set dies. Tampoc hauran de fer quarantena els infants que hagin passat el virus fa menys de tres mesos o que estiguin vacunats amb la pauta completa.

Alguns pares van explicar ahir que no estan conformes amb aquestes mesures al·legant que, precisament a infantil, els més petits van sense mascareta. Entre els pares que més es van queixar, hi ha els agrupats en l’anomenada Plataforma Revolta Educativa, que ahir van denunciar que el govern no ha destinat cap partida pressupostària per instal·lar purificadores d’aire amb filtre HEPA o mesuradors de CO2 a les aules, ni ha dedicat cap import a facilitar mascaretes FFP2 o FFP3, ni proves PCR o d’antígens gratuïtes per protegir el personal dels centres i tots els alumnes.

També pensa que eliminar les quarantenes generalitzades a primària és “una mica imprudent” la presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid, Magda Campins, també cap de medicina interna i epidemiologia de l’hospital Vall d’Hebron, que ahir va defensar a RAC1 que, en vista de la ràpida transmissibilitat de la nova variant del virus, no s’haurien d’eliminar les quarantenes tal com s’estaven fent des de principi de curs (amb un sol contagiat). Del mateix parer són els sindicats CCOO i Ustec, el majoritari , que consideren que el canvi de protocol “és una inconsciència”, atès el moment de màxima incidència de la variant òmicron, el ràpid contagi que provoca i el fet que alumnes i docents, malgrat la ventilació, han de compartir aules.

Substitucions

La portaveu d’Ustec, Iolanda Segura, va alertar que hi haurà moltes baixes laborals (ahir ja n’hi havia més de 2.000), tot i que va celebrar que, com va dir el conseller d’Educació el cap de setmana, Josep Gonzàlez-Cambray, les baixes es cobriran cada dia. En una entrevista a TVE, va recordar que fins ara no es cobrien les baixes si no eren per set dies, cosa que provocava greus desajustaments als centres, que havien de reordenar la plantilla cada dia.

Especialitats penjades

En l’escenari actual, quan el departament ha dit que posarà substituts diàriament (una mesura que es mira amb escepticisme), Ustec recorda que no hi ha substituts per a moltes especialitats tant a primària com a secundària (de català, per exemple, o de clàssiques). Iolanda Segura, en tot cas, ahir va dir que ja el primer dia hi va haver moltes baixes de docents i va criticar que no s’hagin fet cribratges entre professors abans de reprendre el curs.

El Departament d’Educació ja va explicar la setmana passada que va nomenar 571 interins i substituts per cobrir les baixes per covid-19 de mestres i professors del primer dia de classe, una de les “mesures excepcionals” per garantir que els centres funcionin amb normalitat. El departament també va assegurar que es cobriran totes les baixes iguals o superiors a cinc dies. A més, durant els propers dies, si és necessari, es faran nomenaments excepcionals d’urgència si hi ha centres amb més de tres baixes inferiors a cinc dies. La conselleria també preveu fer nous nomenament telemàtics avui, dia 11, i demà, 12 de gener.

A parer dels sindicats, així ho va dir ahir la portaveu d’Ustec, és “imprescindible” que es donin mascaretes FFP2 als professors, i que hi hagi mesuradors de CO2 i sistemes de ventilació a les aules. CCOO, per la seva banda, va augurar que la decisió d’eliminar les quarantenes generalitzades deixarà la comunitat educativa “indefensa” i va recordar que la decisió d’Educació no va acompanyada de cap mesura extra de prevenció. El sindicat recorda que part del personal docent no ha rebut encara la tercera dosi de la vacuna.

A secundària, on el 58,4% dels alumnes d’entre 12 i 15 anys ja tenen la pauta de vacunació completa (percentatge que arriba al 84% en el cas dels que tenen entre 16 i 19 anys), es mantenen els protocols com fins ara: només l’alumnat no immunitzat haurà de fer quarantena de set dies si és contacte estret d’un company positiu.

LES FRASES

1.517
nomenaments
de professors i mestres va gestionar en tan sols un dia el departament d’Educació.

LA XIFRA

S’haurien d’haver fet cribratges entre professors abans de reprendre el curs
Iolanda Segura
portaveu sindicat ustec
Eliminar les quarantenes com es feien fins ara és una mica imprudent
Magda Campins
presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA