Societat

El contracte de neteja de Girona, cap a l’aprovació amb el vot d’una exedil de Cs

Junts i ERC negocien per dilluns l’aval de la no adscrita Míriam Pujola a la gestió externa del servei

El PSC, Guanyem i Pamplona s’oposen al nou model

L’equip de govern de Girona, de Junts i ERC (13 regidors), negocia amb la regidora no adscrita Míriam Pujola per aprovar el nou contracte de neteja viària i recollida, transport i tractament de residus, que tota l’oposició (14 edils) va tombar a l’octubre. Fonts municipals són prudents, admeten que les negociacions estan obertes mentre que Pujola diu que toca fer un exercici de responsabilitat.

En la comissió informativa de dilluns, prèvia al ple, el regidor de Neteja i Recollida de Residus, Eduard Berloso (Junts), va exposar al final els plans de l’equip de govern. “La municipalització amb gestió indirecta a una empresa” és el model escollit i en l’expedient s’hi inclou un informe tècnic de la subàrea de sostenibilitat, segons consta en la documentació del ple.

Inseguretat i poca neteja

Pujola va explicar ahir que el seu vot no està decidit, però que confia que l’equip de govern accepti part d’un bloc de fins a 80 millores en el servei de neteja. “Hi ha sensació d’inseguretat en alguns barris i és deguda, entre altres coses, a la falta de neteja”. Pujola també reclama que s’atenguin les demandes dels empleats de Girona+Neta, que van protestar abans del ple del 25 d’octubre.

El nou contracte es podria aprovar amb l’abstenció de Pujola, que té el suport de Ciutadans. Si això fos així, hi hauria empat a 13 vots –el PSC, Guanyem i Daniel Pamplona sumen 13 regidors–, i el vot de qualitat de Madrenas decantaria la balança. És el que va passar amb l’aprovació del pressupost i les ordenances municipals per al 2022. El 25 d’octubre es va abstenir el portaveu de Cs, Daniel Pamplona, que ara és no adscrit i que abans compartia grup amb Pujola.

A l’oposició no s’estan de criticar que es faci un contracte de serveis i que la gestió de les escombraries i de la neteja viaria recaigui en mans privades. “La ciutat bruteja, la neteja és millorable, i això requeriria una implicació més gran de l’equip de govern. Fan tot el contrari”, afirma la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, partidària de mantenir l’empresa mixta. Pamplona no entén com “el contracte més gran de l’Ajuntament” es duu a ple amb la mateixa proposta que a l’octubre.

Igual que Paneque i Pamplona, Laia Pèlach (Guanyem) se sorprèn que el contracte vagi “exactament igual” a ple. Per Guanyem, l’equip de govern “no ha tingut” voluntat de negociar i es queixa que l’externalització manté el constant augment en despesa, que Pèlach troba “desorbitada”. A més, prioritza els contenidors intel·ligents en lloc del porta a porta i exclou la gestió pública, diu. Guanyem optaria per municipalitzar part del servei, ja sigui neteja o residus.

El dilluns 25 d’octubre l’oposició va votar en contra del contracte per falta de concertació i perquè no havien pogut veure les clàusules del concurs. La negativa al nou model de gestió va obligar que l’endemà el servei s’hagués de prorrogar d’urgència per un any. Aquell dia (el 26 d’octubre) Míriam Pujola va demanar responsabilitats per la mala gestió de l'equip de govern i va criticar “la incapacitat del govern de Madrenas”.

Des de llavors, Girona+Neta presta el servei i cada mes passa factures a l’Ajuntament, segons fonts consultades. Posteriorment, la Generalitat valida que s’adiguin a la feina feta. Formalment, no hi ha contracte, que ja va caducar, i el ple haurà d’aprovar les factures emeses. A Girona+Neta hi ha un 25% de l’Ajuntament i un 75% de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC).

LA FRASE

El vot no està decidit [...]. Intentem ser importants sempre, però cal fer un exercici de responsabilitat
Míriam Pujola
exregidora del grup municipal de ciutadans, ara no adscrita

LA XIFRA

80
millores
inclou la proposta presentada per Pujola a l’equip de govern per avalar el nou contracte de neteja.

LA DATA

25.10.21
Va ser
el dia que l’oposició, incloent-hi Guanyem, el PSC i Ciutadans, va tombar el nou contracte de neteja en el ple.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia