Societat

El síndic envia al papa l’estudi dels abusos

Ribó debat en comissió parlamentària l’informe sobre els abusos sexuals comesos en el si de l’Església catalana

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va explicar ahir al Parlament que ha enviat al papa Francesc l’informe que va fer sobre els abusos sexuals a menors en el si de l’Església a Catalunya, un informe que data de l’octubre del 2020 i que recull els abusos contra infants comesos per membres de l’Església catòlica, la majoria en la dècada dels seixanta i setanta, per tant, ja prescrits, i la majoria coneguts perquè ja han anat sortint publicats als mitjans de comunicació (el cas dels maristes, del monjo de Montserrat, etc.).

Ribó, que va debatre l’informe en una comissió parlamentària, va tornar a demanar als diputats dels diferents partits (menys als de la CUP, que no hi van assistir) que creïn una comissió d’investigació en el si del Parlament com s’ha fet en altres països, “si més no per promoure la justícia reparativa”, va dir. També va criticar amb duresa la resposta que davant aquest informe han tingut “la Conferència Episcopal Espanyola i alguna autoritat eclesiàstica de Catalunya” ( “girar la cara”, va dir), i va manifestar que “no es pot admetre de cap manera”. Va contrastar l’actitud gens col·laboradora de la CEE amb “l’acceptació i el diàleg ofert per l’arquebisbe de Tarragona, com a primat de la Tarraconense, i amb l’abat de Montserrat”.

Sobre les congregacions religioses va lamentar que en realitat s’hagin preocupat més dels aspectes judicials que les poden afectar que de reparar el dany a les víctimes i va recordar que, precisament, la reparació i demanar perdó és una de les coses que les víctimes –la majoria homes que ara ja superen els 50 anys– més han agraït. La majoria de les congregacions on hi va haver abusos han donat una resposta lenta, insuficient i, en general, han tingut una actitud poc activa, va denunciar el síndic.

Rafael Ribó va lamentar la falta d’un lideratge de país per fer front a aquests abusos i va assegurar que fins ara l’Església ha tingut, en general, un actitud poc transparent.

LA FRASE

No es pot admetre de cap manera la resposta que ha tingut la Conferència Episcopal Espanyola
Rafael Ribó
síndic de greuges

Les institucions han d’assumir responsabilitats

“Els diversos bisbats catalans i les congregacions religioses disposen de procediments adreçats a la prevenció de l’abús sexual infantil, en alguns casos amb l’elaboració de protocols i la creació de comissions específiques i bústies o telèfons d’atenció davant de possibles casos d’abús”, va explicar el síndic. Ribó va assegurar que, davant la disparitat de procediments adoptats per les congregacions (algunes tenen mecanismes amb un adequat suport professional especialitzat en la prevenció d’abusos, però en altres casos s’ha detectat que la prioritat sembla que se centra en la prevenció de riscos jurídics i la defensa jurídica de la institució davant de possibles denúncies), cal que les institucions promoguin “el descobriment de la veritat sobre els fets, sense que la prescripció, la mort del presumpte abusador o el fet que hagi deixat de ser membre de la institució les eximeixi d’aquesta responsabilitat”. Va manifestar que les víctimes tenen dret a la reparació i les institucions públiques han d’assumir la seva responsabilitat, independentment que els casos hagin prescrit segons la llei penal o no.48 identificats i una dona detinguda per la llei d’estrangeria durant la inspecció de tres locals de Granollers

El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Dia de calor i tempestes

Barcelona
brasil

La desforestació de l’Amazònia brasilera va arribar a màxims al juliol

Rio de Janeiro

L’aeroport del Prat supera els 3.400 vols programats al cap de setmana central de les vacances d’estiu

El pistoler de Tarragona rebrà l’eutanàsia el pròxim 23 d’agost

Les empreses fruiteres denuncien un “sobrecost” del fins al 35% en la factura de la llum del juliol

El portaveu de Junts a Palafrugell es dona de baixa per discrepàncies internes

PALAFRUGELL

Els casos confirmats de verola del mico a Catalunya pugen a 1.782

Les violacions augmenten un 24% a les comarques gironines

comarques gironines