Societat

En bici a l’escola per reclamar entorns més segurs a Girona

Les famílies i els infants de quatre col·legis es desplacen de manera sostenible en el marc de la Revolta Escolar

Una quinzena de persones arriben al Pericot en grup i sobre dues rodes

La campanya Revolta Escolar, que promouen famílies dels centres educatius de Girona, va organitzar ahir la primera jornada setmanal del bicibús: una minibicicletada fins a l’escola per reclamar entorns més segurs tot el curs. La iniciativa, nascuda a Vic (Osona), ha arribat a les comarques gironines.

La intenció és fer-ho cada setmana els divendres, i ahir una quinzena de persones van arribar poc abans de les nou a l’escola Pericot, a Montilivi, sobre dues rodes. En la iniciativa també s’hi van apuntar les associacions de famílies d’alumnes (AFA) dels col·legis Balandrau, Domeny i l’Annexa. L’Eiximenis va ser baixa d’última hora.

L’AFA de l’escola Pericot va explicar ahir que a finals del curs 2020/21 havien fet una enquesta sobre mobilitat a l’escola. Hi ha un 45% de les famílies que hi porten els infants que viuen a entre 1 km i 3 km, una distància que consideren adequada per fer-la en bicicleta. En l’enquesta, que van respondre unes 300 famílies, el 38% dels pares i mares havien assegurat que voldrien dur la mainada en bicicleta al centre. Al Pericot aquest curs hi ha 440 alumnes matriculats entre P3 i 6è de primària.

Però per arribar a l’escola no hi ha carril bici ni un entorn favorable per dur, de manera regular, la mainada en bicicleta o en patinet, consideren els promotors del bicibús. La presidenta de l’AFA del Pericot, Anna Crous, explica que havien fet més d’1,5 km per arribar al centre i que ho van fer en grup i amb alguns adults com a responsables.

Una de les mares participants, la Laia, explica que si van a l’escola en bicicleta fan més volta que anant a peu per la falta de carrils bici. A més, segons recull l’ACN, “li fa por creuar l’avinguda Pericot perquè els cotxes hi van massa ràpid”.

LA XIFRA

4
escoles
van rebre alumnes ahir a Girona en bicicleta en el marc de la protesta de Revolta Escolar.

LA FRASE

La idea és anar en grup i en colla cap a l’escola, fer pinya, amb uns adults com a responsables
Anna Crous
PRESIDENT DE L’AFA DE L’ESCOLA PERICOT DE GIRONA

Talls contra la contaminació

Les rutes en bicicleta fins a l’escola van ser la novetat de la jornada d’ahir, ja que el curs passat les iniciatives per reclamar entorns escolars més escolar se centraven, sobretot, en talls de trànsit al davant dels centres. Al juny, per exemple, n’ hi va haver en sis escoles, incloent-hi el Bruguera i l’Eiximenis, que van tallar la Gran Via Jaume I durant una estona.

Ahir també hi va haver talls de trànsit a la tarda als col·legis Àgora, El Bosc de la Pabordia i Montjuïc. Segons una nota de premsa de les AFA adherides, “la contaminació atmosfèrica i acústica i el perill dels cotxes són una realitat que rodeja els infants de Girona i l’emergència climàtica és un fet que ens obliga a actuar. Per això, tornem a exigir a l’Ajuntament de Girona que impulsi una política valenta en matèria de mobilitat sostenible, centrada a fer recular el cotxe dels espais de vida de la mainada i garantint que cada carrer de la nostra ciutat sigui apte per circular-hi de forma segura a peu, en patinet o en bicicleta”.

Les famílies de l’Annexa i el Pericot, que havien promogut la bicicletada al matí per anar a col·legi, també es van apuntar al tall, a la tarda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Nou projecte d'habitatge amb serveis per gent gran i accés per als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol