Societat

L'incendi d'Eivissa es va originar per una negligència en una cova

L'incendi d'Eivissa continua sense control i ja ha cremat 400 hectàrees

Les flames s'han revifat aquest dimarts a la matinada i avancen cap el nord

El ministeri de Medi Ambient envia més dotacions a l'illa per col·laborar amb les tasques d'extinció

El conseller de Medi ambient i Mobilitat, Gabriel Vicens, ha assegurat avui que l'incendi d'Eivissa, que ja afecta a unes 400 hectàrees, va ser originat per una negligència ocorreguda en una cova pròxima a Cala Benirràs i no per l'explosió de cap vehicle com es va apuntar inicialment.

“Tant el Seprona com els agents de medi ambient ens acaben de confirmar que es tracta d'una negligència que s'ha originat en una cova prop d'on havia cotxes. Encara desconeixem els detalls, però algun foc o alguna cosa combustible, per una negligència, va originar aquest incendi”, ha assegurat Vicens.

El conseller ha explicat en una roda de premsa que també s'estan investigant les causes dels dos incendis que es van originar a última hora de la tarda d'ahir a Mallorca, un prop del Parc Natural de s'Albufera que va cremar 3 hectàrees i que ja ha estat extingit, i altre en Són Doblons, en el municipi de Petra, on van cremar unes 140 hectàrees, que està controlat però en el qual se segueix treballant.

El director general de Biodiversitat, Vicenç Vidal, ha assegurat que en ambdós casos s'estudia la possibilitat que fossin provocats, donada la coincidència amb un moment en el qual el gruix dels efectius d'extinció de Balears es trobaven a Eivissa per l'incendi de Benirràs.

“Es va produir en un moment crític, en una zona on ja s'han donat en anteriors casos incendis provocats o incendis per negligència i ara mateix s'està treballant en aquestes dues línies”, ha subratllat Vidal.

El conseller ha insistit en la perillositat dels dos incendis que van ocórrer ahir a Mallorca, perquè es van originar “a última hora de la tarda, pràcticament quan els mitjans aeris ja no poden treballar”, encara que finalment van assolir actuar i extingir el foc de s'Albufera així com controlar el de Petra.

El conseller ha explicat que en aquests moments s'està intentant estabilitzar el foc d'Eivissa “a través de dos cordons” i l'objectiu és donar l'incendi “almenys per estabilitzat” en el dia d'avui, encara que ha remarcat que dependrà en gran mesura de les condicions meteorològiques.

El cap del Servei de Gestió Forestal, Luis Berbiela, ha detallat que en l'actualitat els treballs se centren en el front sud i el front oest de l'incendi i “la situació continua sent molt difícil perquè hi ha molts quilòmetres de perímetre encara per controlar, però un poc més favorable que la d'ahir”.

Berbiela ha relatat que el treball del diumenge es va centrar a protegir a les persones de la platja i de les zones habitades; ahir l'atac va anar sobre el front nord, en un àrea de molt difícil accés “amb severes dificultats de seguretat per al personal del Ibanat i de la UME”; i avui s'ha realitzat “un atac molt potent amb mitjans aeris”.

Vicens ha destacat la importància del contingent que treballa en l'extinció del foc que té lloc en una zona qualificada com LIC (Lloc d'Interès Comunitari) pels seus valors naturals.

“Tenim desplaçades allí moltíssimes unitats i el president mateix (Francesc Antich) està coordinant el tema des de la unitat de control avançat, al costat del gerent de l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat)”, ha dit el conseller.

Vicens ha explicat que hi ha 18 mitjans aeris treballant a Eivissa, sumant els efectius del Govern espanyol l i el Govern balear, després de la incorporació aquest matí de dues unitats aerotransportades BRIF procedents de Conca. Ha detallat que hi ha “150 persones treballant en primera línia de l'incendi i altres 150 per a labors de desplegament i suport”, el que suma un total de 300 efectius entre els Bombers d'Eivissa, personal d'Emergències i Protecció Civil, Guàrdia Civil, agents de Medi ambient i del Ibanat, així com de la Unitat Militar d'Emergències (UMEL'incendi de la cala de Benirràs, el més important dels darrers anys a Eivissa, continua fora de control i aquest dimarts ja ha cremat més de 400 hectàrees d'aquesta zona natural protegida del municipi de Sant Joan de Labritja. Les dificultats per accedir a la zona, les altes temperatures a l'illa i el vent estan dificultant les tasques dels mitjans terrestres i aeris, que, tot i els esforços d'aquesta passada matinada, no han pogut evitar que les flames s'hagin desplaçat cap al nord i estiguin afectant la cala de Xarraca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses