Societat

Projecte de cooperació de la UdG a l’Amazònia

Desenvolupa un sistema per sanejar aigua en les comunitats indígenes

La Universitat de Girona (UdG) ha finalitzat la segona fase del projecte de cooperació universitària, anomenat Amazo-Mem, a través del qual està desenvolupant i implementant un sistema de potabilització simple i sostenible per cobrir les necessitats d’aigua de les comunitats indígenes de l’Amazònia colombiana. El grup de recerca Lequia de la UdG, amb el suport del Campus de l’Aigua i de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), ha col·laborat amb la Universitat Nacional de Colòmbia (Unal) i s’ha involucrat amb la població local en la gestió dels recursos hídrics. A més de la part tècnica, el projecte inclou aspectes socials i d’educació ambiental. En aquesta segona fase, s’han millorat les tècniques d’implementació i l’anàlisi de la qualitat de l’aigua en el terreny. Així, s’han instal·lat dos tipus de membranes que permeten eliminar contaminants de l’aigua. Aquesta aigua prové de tancs de recollida d’aigües pluvials.

El projecte de cooperació de la UdG va començar amb la visita de les comunitats de La Milagrosa, que es troben al sistema de llacs Yahuarcaca, Tiwa, la Isla de la Fantasía i Cihtacoyd. En aquest viatge, els investigadors van poder identificar les necessitats d’aigua en funció de l’estació de l’any i quin tipus d’instal·lació era més convenient per als seus habitants. Una cop copsades les necessitats, els investigadors van instal·lar els tancs de recollida d’aigua pluvial i s’ha fet una formació en dret, ús i gestió de l’aigua potable per a comunitats indígenes de l’Amazònia colombiana.

D’altra banda, s’han fet accions de difusió a la UdG per sensibilitzar sobre el problema. Ara, més enllà de comprovar el funcionament dels dos tipus de membranes instal·lades que permeten l’ús de l’aigua potable, el projecte preveu implementar tests ràpids de control de l’aigua que permetrien detectar la presència de virus i restes fecals. Es tracta d’un tipus de test que hauria de fer la mateixa comunitat i per això es busca una alternativa fàcil. En les properes fases del projecte, es preveu monitorar els sistemes de tractament instal·lats a les comunitats seleccionades. També es vol instal·lar un sistema centralitzat de més capacitat en una escola de les comunitats indígenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia