Societat

Dinou projectes de barri, 200.000 euros

Transició

Mentre enllesteix el nou model dels comptes participatius, l’Ajuntament de Girona concedeix ajuts a entitats veïnals per a activitats de dinamització

Una quarantena d’iniciatives votades per la ciutadania encara no s’han executat

El paisatge i l’art, punts d’interès de l’Escola Jardins de la Devesa

La revisió municipal del model dels pressupostos participatius de Girona –no se n’ha fet cap edició des del 2019– coincideix amb l’ajut per a projectes de dinamització de barris. En aquest període de transició, l’equip de govern, de Junts i ERC, donarà 200.000 euros a dinou projectes proposats el 2021 per una dotzena d’associacions veïnals.

El nou reglament hauria d’estar llest a finals d’any. L’anterior va permetre que els veïns triessin projectes per als seus barris des del 2013 –habitualment hi havia una partida total d’un milió d’euros–. La baixa participació i la crisi han obligat a fer un canvi de rumb. La regidora de Ciutadania, Maria Àngels Cedacers (ERC), explica que, del que van votar els veïns, hi ha encara una quarantena de projectes pendents de ser executats, sobretot dels que van ser escollits a les urnes a partir del 2018.

Per a projectes de dinamització dels barris, la regidora de Ciutadania assenyala que la partida per al 2022 serà de 250.000 euros. La convocatòria encara no s’ha obert. “Vam pensar que mentre no teníem el nou reglament dels comptes participatius, calia donar ajuts a entitats.”

Del 2021 (vegeu el gràfic), un dels projectes subvencionats (7.362,25 euros) en dinamització és el de l’Escola Jardins de la Devesa, que ha promogut l’associació de veïns Devesa-Güell, que ara presideix Magdalena Bosch, en substitució de Salvador Guardiola. Fer uns tallers al parc –tant per a petits com per a grans– és una de les propostes perquè “la gent de Girona torni a la Devesa”, explica Bosch. El concepte original és de l’Associació Floral de Girona.

Cada dissabte –des del 2 d’abril fins a l’11 de juny– hi haurà tallers de jardineria, paisatgisme, art i natura. Més endavant, a partir del setembre, també se’n faran d’oficis vinculats a l’horticultura i a la natura i al paisatge. La nova presidenta assenyala que els tallers estan oberts a les famílies i a totes les persones que es vulguin acostar al parc, bé cultural d’interès nacional (BCIN).

Hort per a la cohesió

Cedacers explica que, d’acord amb unes bases, es puntuen els projectes que “surten dels veïns i que fomenten els valors, la cohesió social i l’associacionisme”. Un dels projectes triats i que rep 29.331,52 euros és el d’Hort Alegre, una proposta que treballa “la cohesió social” a Vista Alegre (al parc amb el mateix nom, per ser exactes). Ho diu el president de l’associació de veïns Vista Alegre-Carme, Pep Fortià, que destaca que hi treballaran veïns, famílies de l’escola Annexa i joves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia