Societat

El sector immobiliari interposa un recurs contra la modificació del pla dels barris de Gràcia de Barcelona

Els signants hi veuen una “limitació al dret de propietat” i creuen que ha de comportar una indemnització

El sector immobiliari ha interposat un recurs contenciós administratiu contra la modificació del Pla General Metropolità (MPGM) per a la millora urbanística i ambiental dels barris de Gràcia de Barcelona, l’aprovació definitiva de la qual va es va publicar el passat 4 de març al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Sosté que l’esmentada modificació preveu que les actuacions edificatòries d’habitatges plurifamiliars en sòl urbà consolidat o de gran rehabilitació d’edificacions de més de 400 m2 hauran de destinar un mínim del 30% del sostre edificable a habitatge protegit, fixant un sostre diferent respecte al que en el seu moment es va establir per a la resta de la ciutat (600 m2) “sense justificar el motiu d’aquesta diferència”.

Al document, signat pel Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida, l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya, la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona i el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona i l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya, també remarquen que la reserva en sòl urbà consolidat constitueix una càrrega nova sobre la propietat, ja que imposa un nou deure als propietaris d’aquest sòl.

“Ens trobem doncs, davant una limitació al dret de propietat, i per tant, ha de comportar la corresponent indemnització, tal com va establir recentment el Tribunal Constitucional”, sostenen. També subratllen que una qüestió molt important, que motiva el recurs, és el fet que l’estudi econòmic elaborat “no aclareix la viabilitat real de la nova norma, ni tampoc estableix la sostenibilitat per a les finances púbiques”.

Les entitats consideren que les grans tensions que registra avui l’accés a l’habitatge per a una gran part de les famílies, té per origen “un greu desequilibri entre una oferta molt reduïda respecte d’una demanda creixent”, així com l’absència de polítiques públiques ben dissenyades i dotades econòmicament, així com d’una paràlisi de la gestió de les administracions públiques amb els escassos recursos de què disposen.

Segons dades del Pla Territorial Sectorial d’Habitatge (PTSH), l’Àmbit Metropolità de Barcelona té un potencial de reserves de sòl per construir més de 73.000 habitatges protegits, dels quals 20.000 a la ciutat de Barcelona. “És imprescindible mobilitzar aquestes reserves per incrementar l’oferta d’habitatge assequible”, assenyalen.

Així, consideren que cal capacitat de gestió, coordinació entre administracions i recursos econòmics per disposar d’un “mercat estable” que faciliti l’accés a l’habitatge de les famílies, i no pas el “continuat canvi de la regulació que afecta al sector de l’habitatge”, ja que crea “inseguretat jurídica, impossibilita la planificació i provoca l’efecte contrari”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

‘Vita Christi’, primer llibre editat arreu escrit per una dona

El Quixot de Verdi s’endú el triomf a les festes de Gràcia

barcelona

La Jonquera passarà de tenir sis estancs a setze

LA JONQUERA

Els Amics de les Illes Formigues fan campanya per salvar la posidònia

PALAMÓS

Tempestes concentrades a la Garrotxa i l’Alt Empordà

OLOT / ROSES

Els metges demanen que el govern centralitzi la plantilla

Barcelona

La joieria Quera té previst obrir l’ampliació per Nadal

GIRONA
societat

Xàfecs intensos descarreguen a la meitat est del territori

Petició de 30 anys de presó per a l’acusat de matar un paleta

girona