Societat

El sociòlegs apunten la necessitat urgent de polítiques d'immigració efectives

El llibre analitza els fets més rellevants que van tenir lloc el 2006

La preocupació per la falta de polítiques efectives per garantir la integració dels immigrants és un dels punts en què incideix el primer anuari de l'Associació Catalana de Sociologia (ACS), que pretén radiografiar la societat catalana. Sociòlegs i analistes han advertit que si no s'apliquen de manera urgent polítiques d'immigració que contribueixin a la cohesió social existeix el risc que, quan canviï el cicle econòmic expansionista, es facin crònics problemes que generaran conflictes greus.

El llibre, presentat en conferència de premsa a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), del que la ACS és una filial, analitza els fets més rellevants que van tenir lloc el 2006, entre ells, l'aprovació de l'Estatut i el procés d'integració de la població immigrada.

Fenomen migratori
Després de detallar com el fenomen migratori afecta la Catalunya actual, el president de la ACS, Oriol Homs, ha instat als partits i administracions públiques a reflexionar i crear els instruments d'integració necessaris per assegurar que funcioni "l'ascensor social", la qual cosa passa per aplicar polítiques correctes en àmbits com el de l'educació, la salut i el mercat de treball.

L'auge detectat en les últimes eleccions municipals de propostes polítiques de caràcter xenòfob és, en part, conseqüència, segons aquests experts, de la falta d'intervenció per garantir l'èxit de la integració.

En aquesta línia, Homs ha advertit que si no s'apliquen polítiques encertades a curt termini, abans que es tanqui el cicle econòmic positiu, es presentaran problemes més greus als quals no es podrà fer front i que podrien ser similars als registrats a França aquest últim any.

"Cal aprofitar els anys de bonança fiscal per realitzar polítiques d'integració i cohesió social. El que passa a Vic (Osona) -on la xenòfoba Plataforma per Catalunya s'ha convertit en la segona força municipal- és un indicador que ens ho hem de prendre seriosament", ha assenyalat Homs, que ha subratllat, això no obstant, que Catalunya no es troba encara en una situació de "greu conflicte".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Cremen una bandera LGTBI penjada en un forn de Trinitat Vella

Barcelona
Societat

Lleida declara en ruïna imminent les dues naus cremades la revetlla de Sant Joan

Lleida
EDUCACIÓ

Conflicte entre docents i direcció a l’institut El Til·ler de les Franqueses

Les Franqueses del Vallès
Urbanisme

Tall de carrils a la ronda de Dalt per la cobertura d’un nou tram

Barcelona

Prop de 200 nens i nenes participen en les activitats de CaixaProinfància

GIRONA
MEDI AMBIENT

L’Energètica farà la primera compra de projectes renovables

Barcelona
INFRAESTRUCTURES

El Govern autoritza ampliar a 50 anys la delegació de la gestió del Port Olímpic a l’Ajuntament

Barcelona
INFRAESTRUCTURES

L’electrificació de la terminal de creuers MSC de Barcelona costarà 14,5 milions

Barcelona

Adjudiquen per subhasta 4.518 tones de fusta dels boscos del Ripollès

RIPOLL