Societat

Societat

Aquella horta de can Cebrià

El dia 29 farà cent anys de l’estrena del vell camp de Vista Alegre, un recinte esportiu de futbol, hoquei i tennis que va rellevar la Devesa com a seu de la Unió Deportiva Girona

Una placa al parc, eix central del barri, evocarà l’efemèride

En una iniciativa per recuperar “aquest espai de memòria històrica”, l’associació de veïns de Vista Alegre-Carme de Girona prepara un seguit d’actes per commemorar una efemèride especial: el dia 29 d’aquest mes farà cent anys de la inauguració del camp de futbol de Vista Alegre

“Vam voler recuperar l’essència d’un espai central del barri, que és el parc de Vista Alegre i que molta gent de les noves generacions no sap que havia estat un estadi.”. El president de l’associació, Pep Fortià, explica que el dia 29 es descobrirà una placa amb faristol i s’estrenarà el documental 100 anys del camp de Vista Alegre, que ha dirigit Quim Paredes. La placa es col·locarà al parc, a tocar del carrer Pascual i Prats, en l’antic accés al camp.

D’actes sobre el centenari de Vista Alegre, també n’hi haurà abans, el dissabte 18. Es farà una mostra de material històric de la UdG i el Girona FC, gràcies a l’aportació de col·leccionistes, un partit de futbol a la pista i la preestrena del documental per als veïns.

Quan es va estrenar, el camp tenia una pista de tennis. Anys més tard, el 1941, també hi va haver una pista d’hoquei, la casa del Club Hoquei Girona. En el recinte, s’hi va practicar patinatge artístic i voleibol. De la diversitat d’esports, en parla Albert Mateos, antic conseller de l’àrea social del Girona Futbol Club que ha col·laborat en la producció del documental i que recorda que Vista Alegre era la seu del Deportiu (el filial) i el juvenil.

En el documental, antics jugadors com ara Jordi Danés, Pere Moy, Mariano Lloveras i Nitus Granados donen el seu testimoni del que va significar “el camp de futbol” on anava la gent els diumenges, recorda Joan Martí. Vista Alegre també va tenir un quiosc bar, obert els dies laborables.

Fortià, Mateos i Martí formen part de la comissió del centenari de l’associació. A través de les xarxes socials, s’ha emès un resum del documental, en el qual es veu el que va ser l’eufòria d’aquell 29 de juny de 1922, una diada de Sant Pere de pluja. S’hi explica que la comitiva del Barça, encapçalada pel president Joan Gamper, va enfilar el carrer del Carme enmig d’una multitud i que el camp era ple dues hores abans que comencés el partit. Fins i tot els mateixos taquillers van deixar el lloc de feina per assistir al triomf blaugrana (2-5). Allò va fer –recorden– que molts aficionats no poguessin entrar al recinte.

Abans de Vista Alegre, el futbol s’havia practicat al parc de la Devesa, sobretot al Camp de Mart, on hi havia fins a cinc espais de joc. Però allà no hi havia manera de restringir l’accés i fer pagar l’entrada al “creixent nombre d’afeccionats que acudien a la Devesa a veure els partits de futbol”, recordava Jaume Curbet i Boj en el primer volum d’Història del futbol a Girona (1904-1957). Amb Jesús Ballestero de president de la Unió Deportiva Girona (UDG) i Carles Gómez de secretari, el club va comprar uns terrenys de conreu coneguts com l’horta de can Cebrià, a tocar un asil de capellans. El solar feia 185 metres de llarg per 125 d’ample.Vista Alegre va ser el precedent de l’estadi de Montilivi, estrenat l’estiu del 1970. En l’antic camp hi va jugar Xavi Agustí, que va ser el màxim golejador del Girona el curs 1966/1967 amb 17 gols, a tercera divisió. Agustí, que també va ser entrenador i director esportiu de l’equip blanc-i-vermell, va morir dimarts als 82 anys. L’actualitat també és dissabte a Montilivi, on el Girona disputarà l’anada de l’eliminatòria decisiva per pujar a primera divisió.

7
gols
es van veure en la inauguració de Vista Alegre, el 29 de juny de 1922: sota la pluja el Barça, amb tres gols de Josep Samitier, es va imposar a la Unió Deportiva Girona (2-5). Pels locals, van marcar Alfaro i Arnet. El Girona Futbol Club es va fundar el 1930.
20
dies falten per a l’acte central de commemoració dels cent anys del camp: el dimecres 29 hi haurà, entre altres activitats, la descoberta de la placa dels 100 anys, l’estrena del documental i una tertúlia sobre l’efemèride.
1.500
seients
de grada tenia el camp de futbol de Vista Alegre. Hi havia també 110 llotges. El terreny era de terra. La gespa arribaria el 1933.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla