Societat

La taxa d’ocupació a la zona oest de Figueres és d’un 13%

El pla estratègic de la zona oest de la ciutat proposa la creació d’un Consorci d’Acció Social multiinstitucional que faciliti poder afrontar precarietats en els àmbits social i urbanístic

El pla estratègic de la zona oest de Figueres s’havia d’aprovar el setembre de l’any passat, però des de llavors no se n’ha sabut res més. Un any més tard n’ha transcendit l’apartat de diagnosi, en què es destaquen diverses situacions que defineixen la situació enrevessada d’aquest sector, que agrupa els barris del Culubret, Sant Joan, Bon Pastor, Món Millor, Juncària, Parc Bosc i el Turó Baix.

La diagnosi del pla estratègic del sector oest de Figueres constata, entre d’altres índexs, els baixos nivells d’ocupació i formació entre la població que viu en aquests barris, en una informació que ha fet pública l’agència ACN.

Segons dades del padró municipal, l’any 2021 hi vivien 3.172 persones d’entre 15 i 65 anys, una franja d’edat en la qual la taxa d’ocupació no arriba ni al 13%. Aquest és un dels problemes és destacats en aquesta zona que destaca el pla estratègic encarregat per l’Ajuntament de Figueres. L’altre, l’absentisme escolar crònic, que és superior al 25 per cent. Si s’agafen dades de secundària, el pla detalla que més del 80% dels alumnes de 1r d’ESO no assisteixen a classe, bé perquè són absentistes o bé perquè els han expulsat. A més, la majoria d’alumnes de la comunitat gitana es concentren al mateix centre, l’escola Pous i Pagès. Tot i les dades, però, el document constata que hi ha hagut una “millora significativa des de fa cinc anys en relació amb el nombre d’experiències d’èxits escolars dins la comunitat d’ètnia gitana”.

Tres de cada quatre persones ocupades tenen només o com a màxim el graduat escolar o equivalent, un 23,2% no té estudis o té els estudis primaris incomplets i només un 3,4% en té d’universitaris. El document de diagnosi també aborda la situació socioeconòmica de la població que hi viu i detalla que el 31% dels beneficiaris de la renda garantida de la ciutat resideixen a la zona oest i que, d’aquests, més del 70% són de la comunitat gitana.

D’altra banda, a la zona hi ha 585 famílies ateses i amb expedient obert d’intervenció social, 145 de les quals són gent gran i 440 famílies. Del total de famílies ateses, s’han obert 149 expedients d’infància en risc i 134 per a la renda garantida.

En l’àmbit de la pobresa energètica, s’hi ha emès una quarantena d’informes de vulnerabilitat i derivacions al menjador social, a més de suport econòmic per a l’adquisició d’aliments. L’informe constata un alt percentatge de defraudacions en les zones amb més habitatge en propietat i protegit.

En aquest sentit, recorda que el 25 per cent dels habitatges inspeccionats entre els anys 2016 i 2017 estaven en situació de frau energètic. Tot i això, remarca que la “clandestinitat” fa complicat saber exactament el nombre de famílies que defrauden la llum per situacions de vulnerabilitat.

El pla estratègic de la zona oest proposa la creació d’un Consorci d’Acció Social en què hi participi tant l’Ajuntament com la Generalitat i la Diputació per “assolir de manera progressiva i substancial una millora de la població del sector oest de Figueres” i permetre executar el pla, que preveu diverses accions socials però també urbanístiques.

LA XIFRA

25%
és el percentatge
d’absentisme escolar crònic als barris de la zona oest de la ciutat de Figueres


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Entra en vigor el pla d’estalvi amb el termòstat a 27 graus i aparadors apagats a les 22h

barcelona

L’Agenda Rural, el full de ruta per a l’equilibri territorial

barcelona
PAU CASALS

Del cant excels del violoncel al clam per la pau universal

societat

El 40% dels pacients amb verola del mico requereixen tractament

Control de l’ús del mòbil amb càmeres a partir del setembre

BARCELONA

La formació dual s’erigeix en factor clau per a l’ocupabilitat dels joves

barcelona

Una plataforma permet trobar assajos clínics

barcelona

Els caçadors traslladen les queixes a l’administració, però no inicien la temporada

Girona

Tancada la piscina coberta de Santa Coloma de Farners

Santa Coloma de Farners