Societat

Societat

Un orgull, dues lluites

La Pride torna a omplir Barcelona amb una manifestació carnavalesca amb la reivindicació de la visualització de les lesbianes

Crida LGTBI recull el testimoni de la reivindicació històrica del moviment iniciada el 1977

Sílvia Sicore i Noèlia Fort es posarien d’acord en moltes coses i molt ràpid. Totes dues formen part de la mateixa reivindicació, la que fa bandera de l’orgull del moviment LGTBI o LGTBIQ+, segons qui ho escrigui; tanmateix ahir estaven en dues lluites, dues mogudes diferents que van omplir de color i reivindicació el centre de Barcelona.

La Sílvia és una de les integrants de l’organització de la Pride Barcelona 2022 que ahir va viure el dia fort amb la manifestació de caire carnavalesc i de protesta que va discórrer per l’avinguda del Paral·lel fins a plaça Espanya. La Noèlia és la portaveu de la Crida, que a la mateixa hora que es feia la Pride va organitzar una manifestació entre la plaça Universitat i Sant Jaume, a través de la Rambla, per proclamar-se hereus de la primera protesta LGTBI que es va fer a Catalunya, el 1977. La d’avui és la 46a manifestació”, subratllava Fort.

La Pride va començar a celebrar-se el 2008 a Barcelona. Organitza concerts, com el d’ahir a l’avinguda Maria Cristina, plena de barres de bar i carpes d’entitats del món LGTBI. A Maria Cristina hi desemboca la gran marxa del Paral·lel, que ahir va ser seguida per milers de persones. La moguda del Paral·lel tenia una part de manifestació, amb una pancarta capdavantera que reivindicava l’empoderament i la visibilització de les lesbianes, i una de festiva, amb camions a l’estil de les carrosses de rues de carnaval, amb homes musculats i vestits de vedet de music hall, animant la gent.

“La Pride és un negoci”, assegura taxativa la Noèlia en respondre per què la Crida no estava al Paral·lel. “Fora empreses del nostre orgull”, cridaven després les 1.500 persones que van secundar aquesta segona manifestació. La convocatòria de la Crida tenia un fonament social, amb una defensa de les persones migrades, com a primer lema, així com els drets a la sanitat, treball, renda bàsica o habitatge del col·lectiu.

“No tenim afany de lucre”, assegura la Sílvia, que explica que la Pride Barcelona està organitzada per empreses del conegut com a Gaixample, però que no té res a veure amb altres cites del col·lectiu en què el negoci és evident, com pot ser el Circuit Festival que se celebra a l’agost i que porta a Barcelona gais de tot el món.

“Som menys capitalistes del que es pensa”, afirma la Sílvia, que hi afegia: “Molts dels que som a la Pride venim de l’activisme social, jo mateixa havia anat moltes vegades a la manifestació que convoca la Crida.” La Sílvia, trans, va formar part de la candidatura de Junts per Catalunya a les eleccions autonòmiques del 2021. Ahir Junts va desfilar amb un camió en la rua carnavalesca del Paral·lel, també ERC i els comuns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona