Societat

societat

El nombre de consumidors de drogues va créixer un 26% en els últims deu anys

Un informe de l’ONU que els joves usen més estupefaents que els de les generacions anteriors

El cànnabis continua sent el més consumit

La producció i el consum de cocaïna també va pujar

Uns 284 milions de persones d’entre 15 i 64 anys van consumir algun tipus de droga en 2020, un 26% més que fa deu anys, segons les dades presentades aquest dilluns a Viena per l’ONU i que revelen que els joves d’avui usen més estupefaents que els de generacions anteriors.

Aquest augment es deu en part al creixement de la població mundial (un 12%) en el període estudiat, estima l’Oficina de les Nacions Unides per a la Droga i el Delicte (Onudd) en el seu Informe Mundial sobre Drogues 2022.

Un 13,6% dels consumidors patien el 2020 de trastorns derivats de les drogues, fins al punt de ser dependents o requerir tractament.

Les últimes dades assenyalen que el 2019 es van registrar gairebé 500.000 morts relacionades amb les drogues, un augment del 17,5% en relació amb el d’una dècada abans, amb els opioides com la droga més mortífera, amb el 77% del total.

Els homes prenen més cànnabis, cocaïna i opioides que les dones, encara que els percentatges s’equilibren quan es tracta de tranquil·litzants, amfetamines, estimulants i opioides farmacèutics.

Respecte a grups d’edat, l’informe assenyala que, en molts països, es detecta un nivell de consum entre els adolescents més gran que el de generacions anteriors

L’estudi assenyala que el cànnabis va continuar sent amb diferència l’estupefaent més consumit, amb 209 milions d’usuaris, un 23% més que en 2010.

A més, és la substància identificada per més països com la més nociva en termes de trastorns creats, encara que només està darrere del 4% de les morts relacionades amb el consum. El seu cultiu s’ha estès a tot el món, i les plantacions en interior estan superant a les de l’aire lliure, fet que té també efectes mediambientals a causa del consum d’energia que requereix.

Encara que el seu consum és universal, és especialment intens a l’Amèrica del Nord, on un 16% de la població prova aquesta droga, la prevalença més alta del món.

L’Estat espanyol va ser en 2020 el país on més comisos de cànnabis es van registrar.

Igual que amb el cànnabis, la producció i el consum de cocaïna va pujar en 2020, any en el qual es van manufacturar 1.982 tones de cocaïna, un 11% més que el 2019.

També la producció d’opi va continuar creixent en 2021, especialment per una elevada collita a l’Afganistan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona