Societat

Càritas arriba a un 12% més d’usuaris el 2021

L’entitat diu que “no pot tancar els ulls” a l’increment de pobresa i reclama un pla de xoc

La manca d’habitatge, la precarietat laboral i la bretxa digital són els grans reptes

L’increment de la pobresa s’arrossega i les conseqüències econòmiques de la pandèmia han empitjorat les condicions en què viuen moltes famílies. Les deu Càritas diocesanes catalanes van atendre l’any passat un 12% més d’usuaris a tot el territori respecte al 2019, abans de la covid. “Plou sobre mullat per a les famílies que pateixen la vulneració constant dels drets socials més bàsics”, alertava el responsable del grup d’anàlisi social de Càritas, Caye Gómez, que presentava la memòria de l’entitat en què es recullen les tres problemàtiques que més preocupen: la manca d’un habitatge digne, la precarietat laboral i la bretxa digital. La responsable de l’àrea de comunicació de Càritas, Anna Roig, recordava que a Catalunya hi ha un milió més de persones en situació de pobresa que abans de la crisi i que el percentatge no para de créixer, quan ja se situa al 29%, amb 2.260.000 persones en risc d’exclusió social. Així, el 43% de les persones ateses per Càritas no tenen un habitatge digne i un 14% (33.900 persones) viuen de relloguer, compartint una habitació amb altres persones desconegudes. Aquesta situació fa molt difícil que es puguin empadronar i tenir accés a drets com l’educació o la sanitat. Per això des de Càritas treballen amb els ajuntaments perquè s’empadroni els qui viuen de relloguer. L’informe constata també la “feminització de la pobresa”: un 53% dels demandants són dones, de les quals un 17% pugen soles els fills.

Entre les accions que es proposen hi ha la creació d’un “veritable” parc d’habitatge de lloguer, “harmonitzar” les dues prestacions de l’ingrés mínim vital i la renda garantida ciutadana per arribar a més col·lectius, fer un pla de formació ocupacional, un sistema fiscal més just, un pla contra l’atur dels joves i polítiques de suport a les famílies.

LA XIFRA

241.864
persones
van ateses el 2021 per les deu Càritas diocesanes que hi ha a tot el país; corresponen a unes 98.797 llars.

Una crisi permanent des del 2008

Primer va ser la patacada econòmica del 2008, però moltes famílies no es van aixecar en un context social que es complicava amb l’arribada de refugiats de Síria i una pandèmia mundial que paralitzava a tothom i que s’ha enllaçat amb la nova guerra a Ucraïna. “Des de l’any 2008 vivim en una situació de crisi permanent”, sentenciava el bisbe i president de Càritas Diocesana de Vic, Romà Casanova. Davant aquest panorama defensava que cal un “canvi urgent” cap a una conversió econòmica, social, cultural i personal. “Càritas no pot tancar els ulls a la realitat que hi ha”, hi afegia el bisbe, que convidava la societat a fer el mateix des de la fraternitat. El president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, reclama un pla de xoc a l’administració que compti amb les entitats del tercer sector i la implicació de la societat perquè “tots som vulnerables”. Per Roig és clar que “no s’ha après res de la pandèmia” i que la política “continua supeditada a l’economia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró