Societat

societat

Racisme i xenofòbia, el principal motiu de discriminació a Barcelona el 2021

Suposa el 31% de les 504 denúncies registrades a l’Oficina per la No Discriminació

El districte de Ciutat Vella és on s’en comptabilitzen més

La raça, l’orientació sexual i la pobresa, són els motius principals per discriminació que més es van denunciar l’any passat a Barcelona. De les 504 denúncies registrades a l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament de Barcelona, 195 van ser per aquests motius, un 31% del total. En segon lloc les discriminacions per LGTBIfòbia, suposa el 25% de les denúncies registrades (159) i en tercer lloc l’aporofòbia, que implica el 10% dels casos de discriminació (65). En la quarta posició apareix la llengua (59 denúncies) i en la cinquena, les discriminacions per discapacitats (57). El consistori destaca que l’informe no recull la fotografia completa de les discriminacions a causa de la infradenúncia.

L’informe també puntualitza que el 21,8% de les 504 situacions de discriminació registrades durant el 2021 tenen assignat més d’un motiu de discriminació i que el racisme i la xenofòbia és l’eix que més es creua amb altres eixos, especialment amb l’LGTBIfòbia, la religió (en aquest cas, amb la islamofòbia) i l’aporofòbia.

En la distribució per sexes dels denunciants de discriminació, el 52% han estat homes i el 36% són dones. L’11% que falta fins al 100% l’ocupen les denúncies que ha presentat un col·lectiu (5%) i aquelles en què no consta el sexe del denunciant (6%).

Pel que fa a l’edat de les persones discriminades, les franges de 25-39 i 40-64 continuen sent les que més reporten situacions de discriminació viscudes: són el 80% dels casos. La franja d’edat on es percep més infradenúncia és, un any més, la de les persones de més de 65 anys, que recull només el 3,8% dels casos reportats durant el 2021.

Segons l’informe, un 43% de les discriminacions les han exercit persones particulars, un 39% empreses privades, un 22% l’administració pública i un 7% membres de cossos policials. Pel que fa a la distribució geogràfica de les denúncies per discriminació a la ciutat, el districte de Ciutat Vella encapçala el nombre de situacions reportades i se situa, amb 91 casos per 100.000 habitants, molt per sobre dels districtes que el segueixen: l’Eixample i Sants-Montjuïc, que en tenen 27 i 26, respectivament.

Racisme en augment

Les discriminacions per racisme i xenofòbia han pujat en els tres informes que ha fet la Oficina de No Discriminació des de la seva creació el 2018. L’informe de 2019 va recollir 148 denúncies per aquesta qüestió, el de 2020, 163, i el de 2021, 195.Les persones d’origen àrab són les que més en reben, 33, seguides de les persones negres, 22, de les gitanes, 21, i de les que provenen d’Amèrica del Sud, 20.

SOS Racisme Catalunya considera que, principalment, es tracta de situacions que es donen en el dia a dia de les persones, en espais íntims, com la llar, i de relació i trobada, i que, per tant, evidencien un deteriorament important de la convivència, en què malauradament el racisme alimenta altres tensions que cal identificar i en les quals cal treballar per evitar conflictes més greus.

Creix la discriminació en base a la llengua

El 2019 es van registrar a l’Oficina de No Discriminació 45 denúncies de discriminació per l’ús d’una llengua. El 2020 en van ser 47 i el 2021 es van enfilar a 59. De les 59 situacions, 55 són de casos en què les persones discriminades ho han estat pel fet d’expressar-se en català, i 4 per fer-ho en llengües diferents del català i el castellà.

En aquest sentit, la Plataforma per la Llengua considera que les dades de l’informe confirmen la tendència a l’alça de les discriminacions que l’entitat detecta darrerament, ho titlla d’un “problema de supremacisme lingüístic espanyolista contra els drets dels catalanoparlants” i acusa el consistori de considerar les discriminacions lingüístiques com unes discriminacions de segona i de presentar una “manca de voluntat política” per fer-hi front.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona