Societat

La interacció en català a les xarxes socials cau al 24,1%

Les dades de l’Idescat del 2017, el 2019 i el 2021 mostren un retrocés en l’ús de la llengua en webs, xats, missatgeria mòbil i xarxes

Dones, estudiants i residents als pobles són els usuaris més actius

Fa cinc anys, prop d’una tercera part de les interaccions a les xarxes socials al país es feien en català. Ara, aquest percentatge se situa en el 24,1%. La reculada del català en l’àmbit de la comunicació digital és també un fet en la missatgeria mòbil i en la participació en xats i fòrums, i només es manté en la interacció que els internautes fan en pàgines web o blogs. Així ho assenyalen les dades de l’Idescat corresponents als anys 2017, 2019 i 2021, unes dades que confirmen que la pèrdua d’ús social del català s’ha traslladat també al món digital.

El 2017, el 23,7% dels usuaris manifestaven no usar mai o gairebé mai el català en la interacció en webs i blogs, un percentatge que pujava al 25,5% en el cas dels que ho feien ocasionalment i al 27,6% en el cas dels que ho feien sempre. El 2021 havia pujat notablement, fins a un 36%, el nombre d’usuaris que feien servir el català algunes vegades, mentre que la franja dels que no ho feien mai o sempre es mantenia amb poques variacions. Si es preguntava sobre la interacció en català en xats i fòrums, la tendència canviava: el 2017, el 22,5% dels usuaris no interaccionaven mai o gairebé mai en català, un 14,4% ho feien de vegades i un 24,1%, sempre. Cinc anys més tard, es mantenia invariable el percentatge dels que no usaven mai la llengua, mentre que el dels que ho feien de manera ocasional pujava al 18,9% i el dels que ho feien sempre baixava del 24,1% al 16,7%. Aquesta tendència es repeteix en el cas de les xarxes socials i de la missatgeria mòbil. Fa cinc anys, el 23% dels internautes no interactuaven mai o gairebé mai en català i un 30,9%, sempre o gairebé. La tendència es va mantenir més o menys similar el 2017, mentre que el 2021 va pujar al 29,6% el percentatge dels que abandonaven el català en les interaccions i va baixar al 24,1% en el cas dels que ho feien sempre. Un comportament similar s’ha viscut en la missatgeria mòbil, tot i que en aquest apartat l’ús del català és més ampli. No interaccionaven mai en aquesta llengua el 25,7% dels usuaris el 2017 i sempre, el 47,2%. Cinc anys després, es detectava una lleugera baixada entre els que no empraven mai el català, fins al 23%, i es reduïa en gairebé nou punts, fins al 40,1%, el percentatge dels que interactuaven sempre en català.

Els homes l’usen menys

El comportament entre homes i dones és lleugerament diferent pel que fa a l’ús del català en la interacció digital. En el cas dels webs, l’ús entre els homes ha anat perdent pes, ja que ells interactuaven sempre en català en un 30,5% dels casos el 2017 i en un 23,9% el 2021. Elles, en canvi, han incrementat l’ús habitual, del 23,1% al 31,5%. En el cas dels xats, la davallada ha estat sobretot en el comportament masculí: el percentatge dels que empren sempre el català ha passat d’un 26,8% a un 14,1%. Les dones s’han mantingut sempre al voltant del 20%. El català també ha perdut més pes entre els usuaris masculins que entre els femenins en els àmbits de les xarxes socials i de la missatgeria mòbil. I si ens fixem en la variable de l’edat, veurem que el descens més acusat es dona en general en la franja dels 25 als 34 anys i augmenta, amb el pas dels anys, entre els més grans de 65 anys.

D’altra banda, es percep que l’ús habitual del català és més present entre els veïns dels municipis amb menys de 10.000 habitants. A més, es registra en general un increment de l’ús del català en cinc anys, ja que el percentatge dels que interaccionen sempre en aquesta llengua augmenta en el cas dels webs, les xarxes socials i la missatgeria mòbil. A les ciutats més grans, en canvi, es tendeix a la davallada en tots els àmbits. Especialment en xats i fòrums, en què l’ús habitual del català cau del 28,4% al 14,3%; a les xarxes, en què passa del 34,2% al 16,9%, i en la missatgeria mòbil, en què el descens ha estat del 49,5% al 33,2% en cinc anys.

LES XIFRES

24,1
per cent
dels internautes interaccionaven sempre en català a les xarxes socials el 2021. El 2017, el 30,9%.
47,2
per cent
dels usuaris usaven sempre el català en la missatgeria mòbil el 2017, i ho feien sempre el 40,1% l’any 2021.
36
per cent
dels usuaris empraven de vegades el català en webs i blogs el 2021, mentre que el 27,8% ho feien sempre.

2,5 milions d’usuaris farien servir Instagram en català

Rosa M. Bravo

2,5 milions dels usuaris que la xarxa social Instagram té a Catalunya es configurarien l’aplicació en català si existís la possibilitat de fer-ho. Així ho confirma una enquesta realitzada per l’empresa Gesop per encàrrec de Plataforma per la Llengua. La mateixa enquesta conclou que 800.000 catalans que no són usuaris d’Instagram farien servir l’aplicació si la xarxa social incorporés la llengua.

Instagram és una de les xarxes socials més utilitzades del món, amb més de 1.000 milions d’usuaris. Es pot configurar en 25 llengües, però el català no figura entre les opcions. Plataforma per la Llengua destaca que, entre les possibles, se’n troben amb un pes demogràfic similar al del català, com el noruec, el finès i el danès.

El sondeig revela que el 25% dels usuaris catalanoparlants del Principat recorren a la versió anglesa de l’aplicació i no pas a la castellana, mentre que, en el cas dels castellanoparlants, el percentatge baixa al 6%. L’entitat conclou que el castellà no satisfà les preferències d’una part important dels catalanoparlants. Segons les dades de l’enquesta, la predisposició a configurar l’aplicació en català és més alta a mesura que augmenta l’edat dels enquestats. L’única excepció es troba en els grups més joves: són més partidaris de configurar Instagram en català els ciutadans d’entre 16 i 29 anys que els que en tenen entre 30 i 44. L’entitat destaca “la sensibilitat lingüística dels consumidors catalans i l’increment del nombre d’usuaris que suposaria per a Instagram la incorporació del català”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona