Reclamen posar fi a les “desigualtats” a les escoles
Menjadors gratuïts o a preu simbòlic i ampliar l’oferta de 0 a 3 anys són algunes de les propostes de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica per revertir la situació actual
La Federació de Moviments de Renovació Pedagògica va fixar com a reptes de futur posar fi a les “desigualtats socials” i avançar en l’escola inclusiva. En una roda de premsa que es va dur a terme ahir a l’escola Àgora de Girona, l’entitat va alertar que la pandèmia “ha incrementat” les diferències entre les oportunitats de l’alumnat i que el sistema educatiu té “l’obligació” de “revertir” aquesta situació.
En aquest sentit, segons avança l’ACN, algunes de les diverses propostes que es van plantejar van ser menjadors gratuïts o a “preu simbòlic”, i ampliar l’oferta de 0 a 3 anys, així com l’oferta pública i gratuïta de les places de formació professional. Per altra banda, també van reclamar reduir l’alumnat als centres escolars de màxima complexitat o, si no, impulsar l’escola rural. Per tot plegat, l’entitat va reclamar recuperar la inversió en educació.
A més, des de la federació van assegurar que calen “canvis urgents” i “crítics” per promoure la innovació i la “transformació educativa”. En aquesta línia, la presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, Núria Larroya, va remarcar la necessitat de recuperar zones educatives en desús i també crear-ne de noves.
Un altre dels punts que van subratllar va ser l’aplicació de polítiques específiques segons el territori i crear “consorcis” en poblacions de més de 100.000 habitants, així com donar competències als municipis en l’educació infantil de 0 a 3 anys, l’espai de migdia i menjadors i en l’oferta educativa no lectiva.
D’altra banda, van reivindicar la recuperació de la inversió per posar fi a les instal·lacions de barracons, elaborar un pla d’adequació i millora dels edificis educatius, un pla de digitalització global i més professorat, entre d’altres.
Finalment, l’entitat va evitar valorar, de moment, l’inici del curs escolar d’aquest any en espera que el Departament d’Educació es pronunciï, però sí que va admetre que l’increment del professorat a partir del gener és una bona notícia.
Formació
Un altre dels punts clau que va remarcar la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica en la roda de premsa a Girona va ser la necessitat “urgent” d’un pla formatiu per al professorat en actiu. En aquest sentit, la federació va recordar que, amb la situació actual, el pla s’havia de dur a terme en diferents àmbits, com ara la llengua catalana, en l’àmbit curricular o en les competències digitals.
Per altra banda, l’entitat va proposar generar una línia específica destinada a tenir “professors de pas” de primària a secundària per als instituts escola, un altre dels àmbits que estan interessats a promoure.