Societat

Cultura

Una ‘capital’ dels indians

El nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya obrirà les seves portes a principis de l’any vinent

S’ha encarregat el disseny, producció i muntatge de l’espai

El projecte d’habilitació del nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya a Begur serà una realitat a principis de l’any vinent, després que s’hagi formalitzat el contracte per a l’execució dels serveis de disseny, producció i muntatge de l’espai museístic per 180.669 euros. Aquesta iniciativa, impulsada per l’àrea de Cultura, vol ajudar a realçar el llegat indià que té el municipi i situar-lo com “a capital dels indians de Catalunya”. I no és per a menys: al llarg de segle XIX més de 500 begurencs van fer les Amèriques.

Gemma Coll, regidora de Cultura, destaca que els treballs avancen amb l’objectiu que aquest sigui “un equipament amb entorns digitals, interactius i didàctics; en definitiva, amb tota la tecnologia que permeti als visitants de qualsevol edat viure una experiència immersiva en el llegat indià”. El nou espai museístic ocuparà tres de les quatre actuals sales que formen les Escoles Velles Centre Cultural. També es mantindrà una sala per a exposicions temporals, que passarà a anomenar-se sala BacanArt. Les Escoles Velles també són la seu estable de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya i l’Arxiu Municipal. Maite Selva, alcaldessa de Begur, destaca que “és un projecte de poble que esdevindrà un motor de promoció econòmica per al municipi, ja que atraurà visitants durant tot l’any i també tindrà un impacte educatiu molt positiu per a escoles i instituts”.

El centre s’estructurarà en cinc àmbits acompanyats d’un espai per a activitats. A l’interior, es combinaran diferents recursos museogràfics que facin que l’experiència de l’espectador sigui lúdica i entretinguda, a més d’il·lustrativa i didàctica. Es combinaran d’aquesta manera diferents escenografies que ens traslladaran als espais i atmosferes de l’època, com els vaixells transatlàntics o els interiors de les cases indianes, amb recursos tecnològics d’actualitat com el mur interactiu o l’Smart Mirror. A més es farà ús de diferents pantalles per a la producció d’arxius de vídeo com a suport del material gràfic. En el conjunt de l’espai expositiu es pretendrà, així mateix, estimular els diferents sentits de l’espectador, com l’oïda, a través de la reproducció de música tradicional de l’època i havaneres, o l’olfacte, gràcies a la instal·lació d’un moble que permeti a visitants olorar diferents productes que es van importar de les Amèriques, com el cafè, el cacau o el tabac, entre d’altres.Al llarg del segle XIX més de 500 begurencs van emprendre la ruta de l’Atlàntic. La petja indiana determinà la configuració arquitectònica del poble. L’enorme riquesa patrimonial conservada fa que Begur sigui considerada la capital indiana per excel·lència



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS