Societat

Càritas alerta que nou de cada deu famílies redueixen el menjar per la inflació

L’increment de preus impacta en un 65% de les llars, que no poden comprar aliments frescos

Unes 4.000 famílies necessiten ajuda per pagar l’habitatge

La inflació està agreujant la complicada situació de les famílies més empobrides que no tenen manera d’assumir els preus que no paren de pujar en productes de primera necessitat. Gairebé nou de cada deu famílies ateses per Càritas Barcelona, unes 7.000 llars, s’han vist obligades a reduir les despeses en alimentació i 4.000 han demanat ajuda a l’entitat per pagar l’habitatge. “No superem el pic de la pandèmia però l’impacte de la inflació està forçant al màxim les famílies”, alertava la cap d’anàlisi i incidència de Càritas, Miriam Feu, durant la presentació del l’últim informe elaborat a partir de les entrevistes a les famílies ateses.

En el context actual Càritas Barcelona ha hagut d’augmentat aquest any les ajudes econòmiques en aliments un 36 % i les destinades a pagar habitacions, un 28%. La duresa de l’exclusió social i sobretot residencial es nota principalment a les grans ciutats, on el cost de la vida és més elevat i, segons assenyala l’informe, una de cada quatre famílies ha de canviar de domicili per qüestions econòmiques. “Es demanen de lloguer 160 euros per una habitació però segons la zona poden ser 500 o 600”, indicava Feu enmig d’una “crisi de l’habitatge” que genera inseguretat als qui han de rellogar amb la por d’anar al carrer si no paguen. Un 55% de les famílies ateses no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada i passen fred. Feu també assenyalava com estan atenent més famílies monoparentals encapçalades per dones, que sovint no tenen feina i estan en situació administrativa irregular. “La frontera dels papers les condemna a una vida de segona”, lamentava l’analista de Càritas, que en l’últim informe ja alertava de la pobresa entre infants i adolescents i deia que més de 5.000 famílies havien renunciat a les activitats d’oci i lleure per als seus fills.

El director de Càritas Barcelona, Salvador Busquets, insistia un cop més en una prestació per la criança dels fills i en polítiques de suport a les famílies. Busquets recordava que a la diòcesi de Barcelona un total de 885.000 persones estan en situació d’exclusió social i que 74.000 llars a Catalunya sobreviuen sense tenir cap ingrés.

LA FRASE

Les polítiques per superar els efectes perversos de les crisis no s’han fet pensant en els més pobres
Salvador Busquets
director de càritas barcelona

“No normalitzem el relloguer”

Combatre l’exclusió residencial, garantir uns ingressos mínims i fomentar les polítiques de suport a les famílies. Aquestes són les tres pautes que el director de Càritas Barcelona, Salvador Busquets, va considerar prioritàries per “reforçar els efectes perversos de la crisi” en un moment en què els efectes econòmics no beneficien per igual la societat. “Les polítiques per superar les crisis no s’han fet mai pensant en els més pobres”, hi afegia Busquets, que lamentava l’incompliment per avançar en el Pla Nacional de l’Habitatge i garantir un parc social estable. “No podem normalitzar l’exclusió ni tampoc els habitatges de relloguer”, assenyalava Busquets, que insisteix en la urgència i el compromís d’una “política d’habitatge estable, amb mirada a llarg termini, a quinze o vint anys, com s’ha fet a Europa, on l’habitatge social representa un 15% mentre que aquí estem en un 1,5%.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona