XAVIER GARÍ HISTORIADOR. FUNDADOR DE ‘SOM CRISTIANS’

“Creiem en una Església de peu pla”

Mireia Rourera
Sovint dintre l’Església no podem ser tan lliures ni alliberar-nos dels dogmes, de certes doctrines, de certes tradicions...

Som Cristians és una associació però també una petita comunitat de creients que, com diu un dels seus fundadors, Xavier Garí, “caminem junts i compartim el desig de seguir l’evangeli de Jesús i la seva manera de viure, que, entenem, va ser una forma revolucionària d’estima, de lluita per la justícia, de refer les ferides del món amb el perdó i la reconciliació, d’integrar la diversitat i de buscar el benestar de tothom”. L’entitat, que avui ofereix cursos, conferències i comparteix reflexions a través de les xarxes socials, va néixer quan un grup de famílies –que es coneixien del casal Loiola i dels jesuïtes i celebraven plegades la Pasqua– va pensar que seria una bona eina per transmetre la fe als seus fills.

Calia una entitat per això?
Bé, en principi no pensàvem organitzar una entitat amb projecció pública, això va venir després. Primer vam pensar a ajuntar-nos per tal que les experiències de tots poguessin ser clau per poder respondre als nostres fills les preguntes que ens feien, per exemple, perquè havíem d’anar el diumenge a missa, perquè havíem de beneir la taula o el perquè de moltes celebracions. Vam creure que així podíem educar els nostre fills en aquests valors de Jesús, atès que ens vam adonar que la societat, en general, no facilita el viure en uns valors humans profunds i que l’Església oficial, l’estructura, tampoc no ens ajuda a viure una espiritualitat oberta, conciliadora, integradora, a la qual aspirem. Nosaltres, que veiem la figura de Jesús com la d’un home transgressor que va ser lliure i que va fer lliure a la gent i ho va pagar amb la vida, ens adonem que sovint dintre l’Església no podem ser tan lliures ni alliberar-nos dels dogmes, de certes doctrines, de certes tradicions...
D’educar als fills vareu passar a ser formadors ?
Sí, perquè ens vam adonar que no podíem transmetre la fe si les nostres creences no eren profundes i treballades i vam veure la necessitat de formar-nos i d’oferir formació. Sovint veiem que el que rebem del que el papa Francesc anomena el clericalisme és una formació poc alliberadora, massa estructural. I nosaltres volem viure una Església comunitària, de peu pla, per això diem que som Església domèstica, perquè volem anar del tu a tu, que és com va treballar Jesús.
Teniu un web molt potent i Twitter.
Sé, al marge de les nostres trobades presencials en aquesta petita comunitat que som tenim el web SomCristians.cat i el Twitter, on publiquem activitats, articles, material de reflexió, vídeos, presentacions de llibres. Una de les primeres activitats virtuals que vam fer va ser una pregària els diumenges a les vuit del vespre, que ara li diem el “PregaFamily” i la fem per Zoom. I de mica en mica vam anar publicant coses i han tingut èxit.
Retransmeteu conferències, presentacions de llibres, feu cursos...
Ara mateix tenim 30 projectes, però n’hi ha cinc que són activitats regulars: les Converses Cristianes, que treballa temes d’Església i de món, el Seminari de Teologia Cristiana, que porta el jesuïta González-Faus sobre cristologia, les Trobades Bíbliques, que dirigeix el biblista Xavier Alegre i que ens està introduint en els primers cristians, que nosaltres reivindiquem perquè anaven més a l’essència, eren menys piramidals i menys jeràrquics, la Vida Mística , un espai de diàleg que dirigeix Elías González Gómez, i els Col·loquis oberts, de recerca i debat que coordina Jaume Patuel. També tenim quatre grups de lectura , un dels quals el dirigeix Josep Cobo.
I aquest any?
El mes de gener ha començat l’activitat Pregant els Salms, que dirigeix dos dies al mes la professora Claustre Solé. En els pròxims mesos començarà el projecte Dones Cristianes, que vol alliberar-se d’aquesta mirada tan poc igualitària dins l’Església i també aquest any naixerà el projecte En Cos i Ànima, per donar resposta a situacions de dolor i patiment que viuen les persones per malalties o bé per problemàtiques socials.
Què és l’Evangeli de la No-violència?
És un projecte que treballa una essència molt important de l’evangeli de Jesús: la seva no violència. Gandhi s’emmirallava en l’evangeli de Jesús, deia que havia descobert la no violència en el sermó de la muntanya i en les benaurances i que Jesús era el perfecte no violent perquè va passar pel món fent el bé, va lliurar la seva vida voluntàriament i va perdonar els seus botxins. Que un hindú admiri Jesús i que els cristians majoritàriament no hàgim fet una abraçada total a la no violència de l’evangeli és una gran contradicció.
Un grup d’historiadors heu creat l’Associació Catalana d’Història de la Pau.
Sempre es parla de la història a partir de les guerres i nosaltres volem equilibrar aquesta visió de la història explicant la història de la pau i dir, per exemple, que en aquests moments estem en les millors situacions històriques possibles Avui estem millor que mai, el problema és que no tenim aquesta percepció, però mira: en el món ara mateix hi ha 35 guerres, però 40 processos de pau en marxa . Volem demostrar com la pau i no la guerra és la que governa el món.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona