Societat

El govern decreta l’escenari d’“excepcionalitat” a les conques del Ter-Llobregat i Fluvià Muga per la sequera

Afectarà prop de sis milions d’habitants de 224 municipis de 15 comarques

Augmenten les restriccions d’aigua d’ús agrícola, industrial i lúdic al Ter Llobregat i es limita a 230 litres/persona

El govern ha aprovat aquest dimarts quatre mesures per afrontar la situació de sequera de Catalunya que inclou decretar l’escenari “d’excepcionalitat” del sistema Ter-Llobregat i de l’aqüífer Fluvià Muga. “Fem una nova crida a la reducció de l’ús de l’aigua a sis milions d’habitants de 224 municipis a 15 comarques”, ha concretat la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu. A banda, el govern ha aprovat un decret llei amb mesures d’emergència per “protegir l’aigua de beure” i “agilitzar les actuacions”, incrementar el traspàs del volum d’aigua del pantà de Sau a l’embassament de Susqueda i, per últim, augmentar els ajuts. Per mostrar l’excepcionalitat de la situació, Jordà ha destacat que Catalunya porta 29 mesos de sequera, 11 més que la darrera viscuda l’any 2008.

Després de les decisions adoptades pel govern, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) preveu limitar a partir de dijous l’abastiment d’aigua a prop de sis milions d’habitants a causa de la sequera, que es restringirà a un màxim de 230 litres per persona i dia. L’entrada en l’escenari d’excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat i a l’aqüífer Fluvià Muga suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, públiques i privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). Es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable .

Com ja es va apuntar diumenge des de l’ACA, una de les mesures és incrementar el volum d’aigua que es deriva de Sau cap a Susqueda per tal de preservar al màxim la qualitat dels 28 hm3 que hi ha actualment al pantà osonenc i garantir la qualitat de l’aigua per atendre l’ús prioritari, que és l’abastament de la població. Això implica que en lloc de desembassar 0,3 hm3 d’aigua al dia, com s’està fent fins ara, es passarà a desembassar-ne 0,5 hm3/dia. La consellera Jordà ha puntualitzat que es fa per “no perdre ni gota d’aigua” i que els dos ja es gestionen de manera conjunta.

Pel que fa al decret llei aprovat per protegir els abastaments d’aigua, es vol donar rang jurídic per agilitzar tràmits per a les actuacions que s’hagin de dur a terme i per dissuadir i penalitzar els possibles incompliments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres