Societat

Un 22% més d’ajuts i serveis per a les empreses catalanes

El Govern destinarà 200 milions d’euros en ajuts i serveis a les empreses aquest 2023 a través d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa

Destaca l’augment dels ajuts per fomentar la transformació tecnològica (+65%) i la internacionalització (+60%)

El Govern de la Generalitat reforça els seus instruments d’impuls a les empreses. Durant el 2023, ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, destinarà 200 milions d’euros en ajuts, serveis i programes a la indústria i la competitivitat de les empreses, un 22% més que l’any 2022. Així ho han anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, en el marc de les jornades “ACCIÓ ’ON’: fem avui l’empresa del demà” que tenen lloc aquest mes de març a vuit ciutats de Catalunya. Aquests actes, que hauran aplegat més de 1.000 directius i directives d’empreses d’arreu del país, han servit per donar a conèixer la cartera de serveis d’ACCIÓ per al teixit productiu.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat que “en un entorn d’extremada complexitat, des del Govern volem ser més al costat que mai que les empreses i acompanyar-les en un moment decisiu on s’està dibuixant l’economia de les pròximes dècades”. Per la seva banda, el secretari Castellanos ha assegurat que “el món ha canviat moltíssim i ho ha fet de manera vertiginosa, també en l’entorn empresarial. Des d’ACCIÓ posem a disposició de les empreses les eines que els serveixin per transformar el seu model de negoci per poder adaptar-se al futur i posicionar-se de la manera més competitiva”.

En aquest sentit, Castellanos ha anunciat que enguany s’activen 5 noves línies d’ajut amb un pressupost de 13 milions d’euros per impulsar nous projectes d’innovació tecnològica per part d’empreses catalanes, la promoció internacional, l’obertura de filials a l’estranger, el creixement de startups deeptech i l’accés als fons europeus de l’Horizon Europe.

Dos grans tipus d’ajuts

Els ajuts d’ACCIÓ per enguany s’engloben en dos grans grups en funció de la fase en què es trobi l’empresa. El primer tipus són ajuts que permeten a l’empresa començar un procés de reflexió estratègica i definició d’un full de ruta en els diferents àmbits (digitalització, sostenibilitat o internacionalització...). Són els Cupons ACCIÓ a la competitivitat de l’empresa, una línia d’ajuts molt consolidada i amb gran demanada per part de les empreses, que ofereixen fins a 20.000 euros per contractar serveis especialitzats i que es preveu que enguany podran obtenir més de 700 pimes catalanes. La convocatòria s’obrirà el proper mes de maig.

El segon tipus d’ajuts és per una segona fase més avançada, en la qual l’empresa pot desenvolupar aquest full de ruta -prèviament definit- i implementar-lo amb projectes concrets. En aquest cas, poden arribar als 250.000 euros per empresa i s’articulen en diferents convocatòries que s’obriran entre els mesos de maig i octubre. ACCIÓ ofereix un servei gratuït d’informació quinzenal on anuncia les obertures i detalls d’aquestes i altres convocatòries.

Quatre àmbits temàtics especialitzats

Els ajuts i serveis d’ACCIÓ es concreten en quatre àmbits. En primer lloc, pel que fa a l’estratègia empresarial, aquest 2023 destaca el programa Noves Oportunitats de Negoci. Es tracta d’un ajut de fins a 60.000 euros per realitzar o implementar un pla de negoci que suposi un canvi estratègic. “Aquest ajut ens ha permès crear una nova línia d’e-commerce i ens ha empès a aprofitar una nova oportunitat de negoci que potser haguéssim descartat si no haguéssim tingut aquest ajut”, afirma Martina Font, directora corporativa de Font Packaging Group. Dins aquest àmbit també es consolida l’ Oficina Next Generation EU d’ACCIÓ per facilitar l’accés de les empreses als fons de la Unió Europea, amb assessorament personalitzat i un sistema d’alertes a mida.

Un segon àmbit són els instruments relacionats amb la transformació tecnològica i la disrupció, que enguany augmenta en un 65% el seu pressupost. Hi destaquen línies com els Nuclis d’R+D, amb ajuts de fins a 250.000 euros que subvencionen projectes de recerca i desenvolupament amb un elevat risc tecnològic. Aquest 2023, aquesta iniciativa comptarà amb un pressupost de gairebé 17 milions d’euros, un 70% més que l’any passat.

En paral·lel, les pimes catalanes també disposen dels programes ProACCIÓ 4.0 i el ProACCIÓ Green, que incentiven el desenvolupament de projectes tecnològics en els àmbits de la digitalització i la lluita contra el canvi climàtic. També destaquen noves línies que permetran accedir als ajuts europeus de l’ Horizon Europe. Pel que fa a les startups, s’activarà un nou fons de coinversió amb un pressupost de 2,5 M€ específic per a empreses emergents deeptech.

A més, enguany es consolida un servei d’assessorament a les pimes en l’àmbit de la propietat intel·lectual i industrial. “És molt important que les pimes tinguin aquest coneixement. Quan vam començar el servei ens vam adonar que no en sabíem res”, explica Pere Roset, fundador i president d’Aumenta Solutions.

El tercer àmbit és el de l’impuls de la internacionalització on enguany l’agència augmentarà en un 60% la dotació del pressupost que s’hi destina. Per exemple, les pimes catalanes que es plantegen començar a exportar poden accedir als Cupons ACCIÓ a la Internacionalització, ajuts directes d’entre 2.500 i 8.000 euros per desenvolupar un pla de promoció internacional o contractar un export manager. A més, les empreses que tinguin l’objectiu d’augmentar la seva presència comercial a l’estranger mitjançant els canals digitals poden accedir a un ajut de fins a 6.000 euros per desenvolupar webs o portals d’e-commerce enfocats a mercats estrangers, impulsar accions de màrqueting digital internacional o participar en marketplaces, entre d’altres.

De fet, enguany s’activen dues noves línies per facilitar les activitats de promoció internacional digitals i presencials i un programa que promourà l’obertura de noves filials d’empreses catalanes a l’estranger.

A banda, les empreses poden rebre assessorament i seguiment personalitzat per part de les 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món per començar o accelerar els seus projectes d’expansió internacional. Ricard Lascorz, CEO de Plimon Global, certifica el valor d’aquestes oficines. “No es tracta només de trucar una oficina: hi ha un professional que és allà les 24 hores del dia amb un coneixement de mercat molt profund. Aquest fet ens ha permès accelerar el nostre procés d’internacionalització”, assegura.

Finalment, el quart àmbit, té l’objectiu de fomentar la inversió productiva a Catalunya. Aquest 2023 la línia d’ajuts d’Alt Impacte d’ACCIÓ posarà a disposició de les empreses fins a 24 M€ en el marc de la línia d’Alt Impacte. Es tracta d’un ajut de fins a 200.000 euros que subvencionen la contractació de personal qualificat, la inversió en actius fixos o l’adquisició d’equipament per a centres d’R+D, entre d’altres.

El suport d’ACCIÓ és clau per Incentivar la inversió amb impacte i l’aterratge de multinacionals estrangeres, com il·lustra Gerard Esparducer, director general d’ERNI Espanya. “ACCIÓ va ser l’eix angular de l’aterratge d’ERNI a Catalunya: ens van assessorar en temes legals, per buscar oficines, proveïdors, ens van posar en contacte amb universitats... Va ser com un vestit a mida, amb un únic punt de contacte que ens va acompanyar i escoltar en tot moment. La bona feina d’ACCIÓ va arribar a la nostra matriu, a Suïssa: venir a Catalunya havia sigut una bona decisió i això va portar a noves inversions”, afirma.

Més informació:



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró