Societat

Un pantà sota mínims

L’embassament de Vallvidrera té un escàs metre d’aigua, tota provinent de la pluja

S’hi actua contra una espècie invasora

El mirall que reflecteix amb més claredat el nivell de sequera que afecta la ciutat de Barcelona es troba a Vallvidrera, al mig del Parc de Collserola. Allí hi ha el pantà que du el mateix nom del barri, un peculiar embassament construït a finals del segle XIX, de cinquanta metres de llarg i una alçària de quinze. Avui per avui el nivell d’aigua que emmagatzema “és molt baix”, explica Joan Vilamú, cap del servei de medi natural i territori del Parc de Collserola. L’aigua tot just té un metre d’alt i pren forma més de bassa que no d’embassament, estancada com està a tocar de la presa de maons vermells. La poca aigua que hi ha és el reflex de l’estrès hídric que viu el parc, on hi ha espècies d’arbres amb la floració afectada per la falta d’aigua.

Aquest pantà que es va construir per portar aigua al barri de Sarrià, a través d’una galeria que travessa Collserola, ja fa molts anys que va deixar de tenir la funció d’abastament. La principal font d’injecció d’aigua és el freàtic que s’hi fa arribar a través d’una canalització. Actualment, però, aquesta aportació extra d’aigua no es produeix i tota la que hi ha ve de la pluja. “A la serra de Collserola els últims dos anys ens ha plogut el que plou habitualment en un any”, explica Vilamú, i aquesta és la causa per què el pantà de Vallvidrera es troba quasi buit.

La preocupació dels gestors d’aquest embassament d’aigua no és si hi ha més o menys volum emmagatzemat, sinó la lluita que duen a terme des de fa dos anys contra un peix invasor, originari de la Xina. Per posar fi a la presència d’aquests animals es va buidar del tot el pantà, ara fa tres anys, es va fer una captura elèctrica dels peixos, es van regirar els llots, per evitar que n’hi sobrevisquessin d’amagats però quan l’aigua va tornar a l’embassament es va comprovar que l’espècie invasora havia sobreviscut, amb larves amagades al fang i ara caldrà tornar a actuar.

“Estem en espera d’obtenir un permís especial de la Generalitat i del Ministeri de Salut per fer un tractament específic”, explica Vilamú. L’espècie detectada a Vallvidrera s’ha trobat només en un altre punt d’Europa, Alemanya, i l’interès és eliminar-la perquè no pugui contaminar aigües avall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

JOAN GÓMEZ I SEGALÀ
SOCIÒLEG

“No tenim espais on parlar de religió”

barcelona
Medi Ambient

Montseny, 45 anys de Reserva de la Biosfera

FOGARS DE MONTCLÚS
habitatge

Barcelona rehabilitarà 1.933 habitatges als barris amb menys recursos

barcelona

Clinton alerta sobre la intel·ligència artificial

barcelona

L’Ajuntament de Girona comprarà 40 casetes de fusta per a les hortes de Santa Eugènia

GIRONA

Una dona, en estat crític en calar-se foc a la cuina del seu pis, a Esparreguera

barcelona

Salut posa les bases per tenir un Pacte Nacional de Salut d’aquí un any

barcelona

Interns d’un centre de justícia de Lleida pinten els seus somnis en un mural

Lleida

’Lo Caragolasso’ posa en marxa l’Aplec del Caragol de Lleida

barcelona