Societat

societat

El Parc Astronòmic del Montsec obre temporada amb la reforma del planetari

El nou sistema de projecció 3D estarà a punt en una segona fase de la renovació, aquest estiu

El Parc Astronòmic del Montsec enceta avui la temporada 2023 i ho fa estrenant unes millores realitzades a les seves instal·lacions per apropar la ciència a la ciutadania i donar a conèixer l’espectacularitat del cel de la Serra del Montsec, a la Noguera.

Com a novetat més important destaca la reforma al planetari L’Ull del Montsec, una instal·lació que s’ha equipat amb un sistema de projecció 3D full dome - 360 (el format audiovisual més gran del món) on les produccions en 6K permeten veure molt de prop els astres. La nova sala multimèdia –en funcionament total a partir de l’estiu– i el nou model de simulació d’estrelles permeten navegar virtualment per l’espai en dos i tres dimensions i entendre el seu origen, estructura i evolució.

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha posat en valor les millores realitzades “en un indret únic al món, un referent mundial en l’àmbit del lideratge i també com a espai de divulgació que, amb aquesta inversió de 600.000 euros que ha permès renovar-lo i ampliar-ne la capacitat, ajudem a impulsar també que continuï sent pioner en la ciència de l’espai”. Fernàndez ha dit que “sempre referenciem el coneixement a les grans ciutats però aquí, a la Noguera, hi tenim generació de coneixement científic. Una de les estratègies del Govern és tenir a tot arreu projectes tractors que facin que als territoris hi passin coses”.

Entre altres millores que s’han fet en aquest Parc Astronòmic que permeten als usuaris visualitzar en alta resolució la Terra, s’ha implantat un sistema on es pot fer una simulació personalitzada de fenòmens meteorològics com ara núvols, pluja i llamps. El sistema 3D estarà a punt en una segona fase de la renovació, aquest estiu.

L’Ull de Montsec és l’únic planetari del món que permet obrir la seva cúpula i deixar el visitant sota el cel real. I quan acabi la segona fase de l’actuació, serà dels pocs planetaris al món que permetrà combinar la interactivitat amb espectadors i la projecció 3D.

A més de l’espai renovat, l’Astronòmic estrena aquesta temporada tres noves projeccions al planetari: Voyager, CAPCOM GO!, i 3-2-1 Lift Off.

Aquesta temporada els usuaris també podran visitar tots els robots, sondes i estacions espacials que estan distribuïdes pel firmament: veure l’espai que tenen els astronautes a l’Estació Espacial Internacional (ISS), l’entorn on treballa la Perseverance a la superfície de Mart, o la trajectòria de les Voyager allunyant-se del Sistema Solar.

L’any 2020 el Parc Astronòmic del Montsec va ser guardonat als Premis Internacionals Starlight en la categoria d’Educació i Difusió de l’Astronomia i el Cel Fosc, un guardó que se suma a la categoria d’ambaixadors Platí de Cel Fosc de la Unió Astronòmica Internacional, que va rebre el 2019.La serra del Montsec és el segon indret del món a rebre la doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight l’any 2013, que compta amb l’aval de la UNESCO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona